Nagy István szerint a magyar agrárium pár éven belül visszatérhet Európa élvonalába

Nagy István szerint a magyar agrárium pár éven belül visszatérhet Európa élvonalába

A miniszter ezenfelül optimistán úgy látja, a 21. század nagy nyertese lehet a hazai mezőgazdaság.

A magyar agrárium a 21. század nagy nyertese lehet, a fejlesztési forrásoknak köszönhetően néhány éven belül visszatérhet Európa élvonalába - fejtegette derűlátóan az agrárminiszter a budapesti Hungexpo Kongresszusi és Kiállítási Központban, a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) pénteki megnyitóján.

Nagy István szerint Magyarország nagy lehetősége, hogy élelmiszerből a saját szükségletének legalább a kétszeresét képes megtermelni, ám emiatt új értékesítési lehetőségekre, külföldi piacokra van szüksége. A kiváló minőségű alapanyagot ugyanakkor belföldön kell feldolgozni, hogy az abból származó nyereség ne máshová kerüljön - érvelt a tárcavezető.

Állítása szerint az Orbán-kormány ezért döntött úgy, hogy az uniós vidékfejlesztési forrásokat a költségvetés keretéből kiegészíti, megháromszorozva a termelőket segítő támogatásokat. Az állami hozzájárulás soha vissza nem térő lehetőséget teremt számukra - emelte ki Nagy.

Ennek köszönhetően 2030-ra a magyar agrárium termelékenysége a másfélszeresére, hozzáadott értéke a kétszeresére nőhet, kivitelének értéke pedig 50 százalékkal emelkedhet

- festette fel elképzelését.

A miniszter az idei OMÉK díszvendégeit, Szerbia küldöttségét köszöntve azt is kiemelte, hogy a szomszédos országgal kialakított együttműködésekben nagy lehetőségek rejlenek. A két ország gazdasági kapcsolatát a közös történelmi örökség, a két nemzet sorsközössége is erősíti - fogalmazott Nagy István.

(Címlapkép: Nagy István és Koncz Zsófia a parlamentben Béli Balázs/Alfahír)