Nemcsak a vesztes fideszes jászberényi jelölt bújt el a világ elől, de a kormánypárti sajtó is csendes

Nemcsak a vesztes fideszes jászberényi jelölt bújt el a világ elől, de a kormánypárti sajtó is csendes

A vasárnapi időközi választást követően talán még a legvérmesebb fideszes hírfogyasztóban is felmerülhet: akkor most mi van?!

Az Alfahír számolt be arról elsőként, hogy a jászberényi időközi önkormányzati választáson súlyos vereséget szenvedett fideszes (papíron független) jelölt, Besenyi Orsolya eltűnt. Telefonon nem lehet elérni, Facebook-oldala lefagyott és semmit nem mutat, de még arra sem vette a fáradságot, hogy nyilvánosan elismerje az eredményt és gratuláljon a győztes Budai Lórántnak.

Azonban nemcsak Besenyi Orsolya hallgat mélyen a „holdról is látható” vereség lehetséges okairól, hanem szinte a teljes kormánypárti sajtóban csend honol, beleértve a köztévét is.

Ez tekintve a hazai médiapiacot szintén legalább „kétharmados többséget” jelent. Ennyi néző, olvasó, hallgató tudta meg néhány „gyurcsányozás”, illetve „márki-zayozás” és „dollárbaloldalozás” között mindössze egy rövid MTI-hírből a jászberényi választás eredményét.

Pedig a Budai Lóránt polgármester győzelmét eredményező választás előtti héten a köztévé (MTVA) legkevesebb nyolc alkalommal számolt be a jászberényi voksolásról, de csak Budait és az ellenzéket bíráló-vádoló anyagokban, miközben a Fidesz jelöltjét nyilván az egekbe magasztalták. Ezeket az összeállításokat olyan véleményvezérekkel próbálták megtámogatni (az eredmény szerint sikertelenül), mint - mások mellett - Kubatov Gábor, Deák Dániel, vagy Nagy Ervin. Hasonló hangvétel volt korábban az összes NER-közeli sajtótermékben, még a szereplők is többé-kevésbé ugyanazok voltak, mindezt úgy, hogy Budai Lórántot egyszer sem kérdezték meg.

Ilyen előzmények után a választást követően talán még a legvérmesebb fideszes hírfogyasztóban is felmerülhet: akkor most mi van?! Hogyan lehetséges, hogy ekkora felhajtás, helyi és országos médiatámogatás után csak a száraz eredményt közlik velük?

Sehol egy elemző írás, a korábban megszólalók sem sietnek korrigálni magukat, és egyáltalán mintha mi sem történt volna, ott folytatták, ahol a jászberényi eredmény előtt abbahagyták.

Bencsik Gábor lehetne az egyik kivétel, mivel mindössze három mondatos reagálásában jelezte, hogy a Fidesz számára ez a választás komoly tanulságokat hordoz. Annyit még hozzátett, hogy a tanulság megértéséhez elemző munka vezethet csak el, és, hogy meglátjuk, kinek sikerül.

A Magyar Nemzetnek ez egyelőre nem sikerült. Írásukban csak azt ismételték meg, amit korábban már számtalanszor leírtak, viszont egy szót sem írtak Besenyi Orsolyáról, Pócs Jánosról, vagy éppen a Fidesz felelősségéről.

Nem tisztünk tanácsokat adni a kormánysajtónak, de ha már elemezgetnek, akkor a pártdirektívák állandó ismétlése mellett érdemes lenne arra is odafigyelni, amit a helyben élők gondolnak. Budai Lóránt és az őt támogatók ezt tették, a kétharmados többséget eredményező győzelem pedig őket igazolja.