Németország célkeresztjében: Szászország

A négymilliós Szászország és fővárosa, az 500.000-es Drezda régóta van a német közvélemény középpontjában.

Ha ez nem volna elég, az NPD (Németország Nemzeti Demokrata Pártja), a német politikai paletta jobb szélén elhelyezkedő párt, amely tagságának egy részét a német titkosszolgálat adja, 2004-ben 10% körüli eredményt ért el a tartományi választásokon, 2009-ben 5,6%-ot és 2014-ben 4,9%-kal épphogy nem került be a szász Landestagba (regionális parlament). Emellett a jobbkonzervatív, eurószkeptikus Alternative für Deutschland (AfD – Alternatíva Németországnak) egyik fő bástyája is, 2014-ben 9,7%-os eredményt értek el.

Az utóbbi napokban két olyan esemény történt, ami miatt ismét Szászország került a német újságok címlapjaira. A 870 fős Clausnitzban körülbelül 100 ember állított meg egy 15-20 menekültet szállító buszt. Az odavezényelt rendőrök nem tudták távol tartani a tüntetőket, ezért elkezdték a menekülteket leszállítani a buszról, a kijelölt szállást tartották a legbiztonságosabb helynek. A migránsok nem szívesen szálltak le a buszról, ezért a rendőrségnek erővel kellett eltávolítani őket.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=oyY_Fv7s8yo]

Az események után Uwe Reißmann szász rendőrfőkapitány megvédte a rendőrségi akciót, a migránsokat is felelősként nevezte meg az atrocitásokért és eljárást helyezett kilátásba az ellenkező utasokkal szemben.

Miközben zajlottak a viták a clausnitzi történésekről, 120 kilométerrel arrébb, Bautzenben vasárnapra virradóra lángokba borult egy tervezett menekültszállás. Másnap derült ki, hogy szándékos gyújtogatás történt. Az oltás alatt az ott tartózkodók ünnepeltek és menekültellenes rigmusokat skandáltak, sőt voltak, akik próbálták akadályozni a tűzoltók munkáját.

Ezek az események inspirálták a Hamburger Morgenpost újságot, hogy Szászországot Németország szégyenfoltjaként jelenítse meg a hétfői címlapon.

Természetesen arról már nem cikkezett a fősodratú német média, hogy megtámadták a berlini szász képviseletet. Az ablakokat kövekkel dobálták meg, az elkövetők természtesen el tudtak menekülni a rendőrség érkezése előtt. Arról sem, hogy szélsőbaloldaliak és antifák online fenyegették meg Clausnitzet. A Linksunten Indymedia weblap konkrét fenyegetést közölt, hogy ha még egyszer bármi hasonló történik, a falu földig lesz rombolva. Voltak, akik oda is utaztak és összegraffitizték a falumúzeumot. Azt üzenték, hogy nagyon szép a falu, de sajnos sok dolog könnyen tönkremehet, a traktorok pedig maguktól fel is gyulladhatnak.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy valóban Szászország-e Németország szégyenfoltja, mikor a baloldali SPD (Németország Szociáldemokrata Pártja) egyik fellegvárában, Nordrhein-Westfalenben 2015-ben 219 menekültszállás elleni támadást regisztrált a rendőrség. Másik oldalról nézve: szégyenfolt-e az a Bundesland, ahol hetente tüntetnek tízezrek Németország iszlamizációja és Merkel realitásoktól teljesen elszakadt bevándorláspolitikája ellen…