Boris Johnson kampányát orosz pénzekből finanszírozhatták

Boris Johnson kampányát orosz pénzekből finanszírozhatták

A New York Times pendítette meg a hírt, miszerint a kormányzó brit Konzervatív Párt egy orosz bankszámláról titokban kapott nagyobb adományokat. Az üggyel már a brit Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (National Crime Agency) is foglalkozik, sőt jelentést is készített róla, írja a 24.hu.

2018 februárjában 450 ezer font adomány (kb. 202 millió forint) érkezett egy bizonyos Ehud Sheleg nevében a párthoz. A pénz segíteni akart Boris Johnsonnak és pártjának, hogy megnyerjék a 2019-es parlamenti választást. Azóta kiderült, a pénz egy olyan orosz bankszámláról származik, ami Sheleg apósának, Szergej Kopitové, aki politikusként szolgálta Ukrajna egyik korábbi, Kreml-barát kormányát, mostanság pedig jó pár ingatlannal és üzletekkel rendelkezik a Krímen és Oroszországban is - teszi hozzá a lap.

A Barclays bank gyanús jelzővel illette az adományt, ami felvetette a pénzmosás és az illegális kampányadomány gyanúját. A helyi törvények szerint ugyanis egyetlen angol párt sem fogadhat el 500 fontnál nagyobb adományt külföldi, szavazati joggal nem rendelkező állampolgártól.