Borrell szerint a civileknek, köztük a fiataloknak is szerepet kell játszania a jövő alakításában

Borrell szerint a civileknek, köztük a fiataloknak is szerepet kell játszania a jövő alakításában

Az EU-s főképviselő arról is szólt, hogy a békés tüntetőkkel szembeni túlzott erőszak akadályozza a demokratikus részvételt.

A civil társadalomnak, beleértve a fiatalokat is, jelentős szerepet kell játszania a jövő alakításában, a fenntartható fejlődési célok előmozdítása és az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a civil szervezetek világnapján.

Az MTI azt írja, Josep Borrell kedden közreadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy

napjainkban a civil szervezetek egyre korlátozottabb és ellenségesebb környezetben dolgoznak a világ számos részén.

A civil szervezetek munkatársait, az emberi jogok védelmezőit és az újságírókat egyre gyakrabban fenyegetik és támadják, gyakran büntetlenül. A civil szervezeteket és munkájukat gyakran bélyegzik meg külföldi ügynökökre vonatkozó törvények vagy más jogalkotási és közigazgatási intézkedések révén, amelyek akadályozzák jogszerű tevékenységüket.

A békés tüntetőkkel szemben alkalmazott túlzott erőszak akadályozza a demokratikus részvételt

- emelte ki Borrell.

Az uniós főképviselő hangsúlyozta: a civil társadalom kulcsfontosságú szerepe, hogy felszólaljon a legkiszolgáltatottabbak nevében, hozzájárulva a szilárd demokráciákhoz és az elszámoltatható kormányzáshoz.

"Létfontosságú, hogy világszerte biztonságos és nyitott teret biztosítsunk a civil társadalom számára"

- érvelt közleményében az uniós diplomácia vezetője.

(Címlapkép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. február 24-én.)