Kunhalmi Ágnes: "Ha nyerni tud Bíró László, az reményt ad az összellenzéki tábornak"

Kunhalmi Ágnes: "Ha nyerni tud Bíró László, az reményt ad az összellenzéki tábornak"

"Egy ilyen antidemokratikus, antiszociális és mérhetetlenül korrupt 10 év után nem lehet eltartott kisujjal politizálni". Interjú a borsodi kampányról és a baloldal jövőjéről. 

Nem volt olyan pillanat, amikor az MSZP megingott, és kihátrált volna az ellenzéki megállapodásból, valamint Bíró László támogatásától - árulta el az Alfahírnek Kunhalmi Ágnes. Az MSZP országgyűlési képviselője, leendő társelnöke a héten személyesen is kampányolt Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókörzetében. Az időközivel kapcsolatos tapasztalatairól, és a baloldal jövőjéről is beszélgettünk. Interjú. 

 

Milyen tapasztalatokkal gazdagodott a tiszaújvárosi kampánynapon?

Kora reggeltől estig Tiszaújvárosban voltam, és a standoknál, az utcákon sétálva, vagy a kora esti kopogtatások alkalmával egyaránt nagy szeretettel fogadtak bennünket. Abszolút értik a választók, hogy 11-én miről döntenek, és azzal is tisztában vannak, hogy Bíró László az összellenzéki jelölt. Sőt, nagyon sokan meg is jegyezték, hogy végre teljesen összefogtunk.

Hiszen már két évvel ezelőtt is kevesebb szavazatot kapott itt a Fidesz, mint az ellenzék, csak akkor nem voltunk egységesek, így a kormánypárt nyerte a mandátumot.

De ezt a hibát újra nem követjük el. Borsod 6. számú egyéni választókerületben is egyetlen egy jelölt áll szemben a Fideszével.

 

A jellemzően baloldali szimpatizánsú tiszaújvárosi ellenzéki szavazóbázisnak mennyire volt könnyen elfogadható egy olyan karakteres jobbikos politikus, mint amilyen Bíró László?

Tiszaújvárosban is ugyanaz a helyzet, mint amit korábban tapasztaltunk az önkormányzati választásoknál, vagy a dunaújvárosi időközin, szinte 100 százalékos az átszavazási hajlandóság. Tehát a DK-sok, az MSZP-sek ugyanúgy szavaznak a jobbikosokra, mint ahogy a jobbikosok a momentumosra, és sorolhatnám. Teljes mértékű Bíró László elfogadottsága.

Baloldali politikusként azt kell mondanom, tökéletesen értik a baloldali szavazók Magyarországon, így Tiszaújvárosban is, hogy egy ilyen antidemokratikus, antiszociális és mérhetetlenül korrupt 10 év után nem lehet eltartott kisujjal politizálni.

Mindent meg kell tenni, hogy a fideszes helytartókat és katonákat leváltsuk.

 

Ugyanakkor ez egy furcsa kampány. Elég annyi, hogy Bíró László elindulása már a start előtt megkérdőjeleződött, Koncz Zsófia pedig csak erősen kontrollált környezetben szerepel. Ennyire nagy a tét?

A Fidesz látja, hogy Borsod 6-ban teljes az ellenzéki összefogás, és ez elbizonytalanítja őket. A kormánypártok ezzel a faktorral nem tudnak mit kezdeni. Ezért az ellenzéki jelöltet személyében gyalázzák, karaktergyilkolják, nekimennek a családjának, és közben megpróbálják szétverni az ellenzéki együttműködést. De nem szabad ettől megtörni, mert szavazóink stabilak, és ezt várják el tőlünk is.

Bíró László becsülettel harcol, de a teljes ellenzéki összefogás zászlaja van a kezében, és maga mögött tudhat nagyon sok különböző típusú választót,

akik abban egyetértenek, hogy a NER-ből, korrupt világából ki kell vinni Magyarországot, és egy hatalmas szociális és demokratikus fordulatra van szükség. Bíró László a terepen van. Folyamatosan az emberekkel beszélget. Bíró Lászlóhoz oda lehet menni, a fideszes jelölthöz nem nagyon.

 

Eddig a baloldalról országgyűlési képviselőket nem lehetett látni a kampányban. Ez azt jelenti, hogy Ön az első fecske, vagy pedig választóik jobban elfogadták ezt a helyzetet, mint a politikusok?

Ha jól tudom, a napokban Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő fog kampányolni a választókerületben, de minden ellenzéki párt képviseltetni fogja magát magas szinten, legnépszerűbb politikusaik ott lesznek. Szóval, valójában tényleg én voltam az első fecske. De még vissza fogok térni.

 

Volt olyan pillanat a kampány alatt, amikor az MSZP megingott, és úgy érezte, visszalépnek?

Nem. Ahogy a többi pártnál sem volt ilyen. Bár a Jobbik logóját a Fidesz leszedte, mi Bíró László jelöltté válását segítettük. A megállapodás az megállapodás.

 

Az országos sajtóban elsősorban a Fidesz kétharmadának lebontásáról beszélnek, de Borsodban, Abaújban és Hegyalján nyilvánvalóan a helyi problémákra adott esetleges válaszok a hangsúlyosak.

Az kétségtelen, az egész ország erre a választókerületre figyel. Ha nyerni tud Bíró László, az reményt ad az összellenzéki tábornak. Ahogy szokták mondani, egy fecske nem csinál nyarat, de jelzi a tavaszt. Azt is látni kell, hogy ez a körzet nagyon sok problémával küszködik. Azon kelet-magyarországi régiók egyike, ahol az EU-s támogatásokat a fideszes oligarchák elcsatornázzák az ott élők elől, és egyfajta függő helyzetbe taszítanak nagyon sok embert, köztük vállalkozókat, állami alkalmazottakat. Borsodban is megérdemelnék az emberek, hogy ne egy politikai klientúra kiszolgáltatottságában kelljen élniük.

 

A reményen túl, mit jelentene egy esetleges ellenzéki győzelem október 11-én?

Hogy '22-re ugyanezt a sikert meg lehet ismételni az egész országban. De ez önmagában nem elég. Egy új korszakot kell Magyarországon felépíteni. Be kell pótolni azt, amit a NER elvett az emberektől. A következő évtized arról szóljon, hogy miként lehet egy sokkal jobb helyet varázsolni abból a Magyarországból, amilyenné hazánkat az elmúlt évtizedben tették.

Konkretizálva, Kunhalmi Ágnes társelnök vezetésével az MSZP mit vár el az ellenzéki pártoktól, milyen rendszert képzel el a '22-re való felkészülésre?

Mi biztos, hogy a teljes ellenzéki összefogásban vagyunk érdekeltek. Egyetlen lista, egyetlen jelölt, és egy miniszterelnök-jelölt álljon szemben a Fidesszel. Valamint alkosson az ellenzék egy közös demokratikus és szociális programot. Mi ezt fogjuk képviselni, mindent meg fogunk tenni, hogy ezek a politikai feltételek megvalósuljanak.

 

Mind a 106 körzetben indít majd jelöltet az MSZP?

Természetesen már most megvannak a jelöltjeink. Ahol pedig nem tudnak megállapodni az ellenzéki pártok, ott jöhet az előválasztás. Ez egy hatékony eszköz. A magyar ellenzéki érzelmű polgárok szeretnének részt venni a jelölt kiválasztásában, függetlenül attól, hogy jobboldali demokraták, liberálisok, zöldek, vagy szocialisták.

 

Saját miniszterelnök-jelöltben gondolkodnak?

Az MSZP-nek biztosan lesz miniszterelnök-jelöltje. De konkrét nevekről majd akkor kell beszélni, ha az esedékes lesz. Most még nincs itt az ideje.

 

Egyébként mi történik most épp az MSZP-ben?

Az elmúlt 30 év MSZP-tisztújításait mindig nagy figyelem övezte, ez most sincs másként. Semmi olyan nem történt, ami eddig nem történt volna meg. El lehetett indulni jelöltként, meg lehetett mérettetnie magát mindenkinek. Egyetlen egy dolgot sajnálok, hogy online lesz a kongresszusunk a COVID miatt. Nem erre készültünk mi sem. Ráadásul egy küldöttünk meg is betegedett. Több mint 350 embert nem lehet egy helyiségben összezsúfolni. Tóth Bertalannal alapvetően hasonlóan gondolkodunk az MSZP és a baloldal jövőjéről.

'22-ig a cél, hogy az MSZP egy kormányváltó-koalíció stabil, és talán legmegbízhatóbb pontja legyen, utána pedig mindent meg kell tenni azért, hogy a hazai baloldal ne aprózodjon tovább, egységesüljön, és a hazai baloldali szavazók újra egy tömbben politizálhassanak.

 

Hogyan lehet tömbösíteni a baloldali politikai teret?

Ez nem történik meg egy csettintésre. Egy folyamat volt az MSZP szétszakadása, és egy folyamatnak kell lennie az egységesítésnek is. A Párbeszéddel már megkötöttük szövetségünket, amit tegnapelőtt Karácsony Gergely és Tóth Bertalan újra megerősített. Nagyon szeretném szoros együttműködésben látni a baloldal szereplőit