Börtönből lett átmeneti szállás a földrengés után

Börtönben rendezték be a múlt heti földrengések miatt fedél nélkül maradt több tízezer ember egy részének átmeneti szállását Kumamoto prefektúrában Japánban.

A térséget 7,3 erősségű földrengés rázta meg szombat hajnalban, mindössze 28 órával egy 6,5 erősségű földrengést követően. Az igazságügyi minisztérium a kumamotói börtönt is átmeneti szállásul jelölte ki, mivel ott a saját kutak miatt megoldott a vízellátás, emellett generátor is rendelkezésre áll.

A Kjúsú szigetén lévő börtön fő szárnyától kerítéssel van elválasztva az a harcművészeti edzőterem, ahol mintegy 250, fedél nélkül maradt embert szállásolhatnak el. Az intézmény már korábban is tárgyalt a város vezetésével arról, hogy szívesen rendelkezésre bocsátaná a börtön egyes részeit vészhelyzet esetén. A börtön nem sérült meg a földrengés miatt, csak az elítélteknek munkát adó gyár falán jelent meg egy repedés.

A földrengések miatt számos utat elborított a lecsúszó sár, és a friss áru nehezen jut el a boltokba. Több jelentés is szóvá tette, hogy emiatt például az átmeneti szállásokon elhelyezett embereknek nem tudtak reggelit adni hétfőn.

A japán kormány a 2011-es szökőár után határozta el, hogy szükség esetén börtönöket is igénybe vesz a fedél nélkül maradt emberek átmeneti elszállásolására. Ez az első eset, hogy ez megtörtént. A kumamotói börtönben amúgy félezer elítéltnek van hely.