Az orosz érdekek kiszolgálása állhat Orbán Viktor Boszniáról tett kijelentései mögött

Az orosz érdekek kiszolgálása állhat Orbán Viktor Boszniáról tett kijelentései mögött

Keveset cikkeztek annyit egy olyan útról, amely meg sem valósult, mint a hazai sajtó egy része. Orbán Viktor, Boszniába utazott volna, de a vendéglátók a koronavírus-járványra hivatkozva nemrég visszamondták a magyar miniszterelnök diplomáciai látogatását. A fő ok azonban minden diplomataforrás szerint Orbán Viktor decemberi kijelentése.

A kormányfő akkor úgy fogalmazott,

kulcskérdés, hogy hogyan oldjuk meg egy olyan államnak a biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él.

A kijelentés hatalmas felháborodást váltott ki a balkáni országban. A helyi iszlám közösség vezetője xenofóbnak és rasszistának nevezte a magyar kormányfőt.

Orbán - Milorad Dodik révén - az európai muszlimok Kristályéjszakáját készíti elő

- jelentette ki Šemsudin Mehmedović, a bosznia-hercegovinai törvényhozás bosnyák képviselője.

Mehmedović szerint a térségben valójában nem Bosznia a kulcskérdés, hanem az EU viszonyulása a formálódó jobboldali radikális mozgalmakhoz, amelyekhez Milorad Dodik, Orbán és Janez Janša, szlovén kormányfő tartozik, akik Európa politikai stabilitását veszélyeztetik.

Orbán Viktor botrányos kijelentése után nemrég olyan sajtóhír jelent meg, hogy Magyarország 100 millió eurót (37 milliárd forintot) ad Bosznia-Hercegovinának gazdaságfejlesztésre. Ezt Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára nem is cáfolta. Magyar Levente állítása szerint a kormány stratégiai és nemzetbiztonsági kérdésnek tartja a nyugat-balkáni régió békéjét, stabilitását és biztonságát.

A régió békéjéért való aggódás ugyanakkor meglehetősen furcsa, hiszen azt a Milorad Dodik boszniai szerb politikust támogatná a magyar kormány, aki éppen az ország szétszakításán dolgozik

- mondta Szél Bernadett hangsúlyozva, hogy Orbán Viktor egy olyan embert támogat, aki tagadja a szerbek által elkövetett háborús népirtásokat és a srebrenicai mészárlást egy „kitalált mítosznak” tartja.

Orbán ismét egy olyan szélsőséges, nacionalista vezető mellé állt, amilyen ő maga: nem békét és nyugalmat hoz az országára, hanem háborút és békétlenséget

- tette hozzá Szél Bernadett.

Az Európai Unió képviselői is úgy látják, hogy Várhelyi Olivér bővítési biztos nem független entitásként, hanem Orbán Viktor és a Fidesz érdekei mentén politizál amikor Milorad Dodikkal tárgyal Boszniában

- közölte az Alfahír érdeklődésére Gyöngyösi Márton.

A Jobbik EP-képviselője szerint azért is fontos tényező Dodik személye, mert folyamatosan napirenden van az EU bővítése, és a rotációban jelenleg is bosnyák elnök Milorad Dodik, azt találta ki, hogy a boszniai Szerb Köztársaság, a Republika Srpska, kiválik a Bosznia-Hercegovina Föderációból, amivel megsérti az 1995-ös daytoni megállapodást.

Tehát itt elindult egy egyfajta dezintegráció, és ez a Dodik az, akit Brüsszelből Várhelyi Olivér tüzel, Budapestről pedig maga Orbán Viktor és Szijjártó Péter. Na most erre az EU-ban úgy tekintenek, mint egyfajta árulásra, hiszen Magyarország ezzel, szembe megy az Európai Unió érdekeivel és Bosznia dezintegrációját segíti elő

- jelentette ki Gyöngyösi Márton hozzátéve, hogy ennek nyomán a térség megint olyan puskaporos hordónak tekinthető, mint a délszláv háború, illetve az első világháború előtt.

A Jobbik EP-képviselője úgy vélte, Orbán Viktor, most nem a migráció, illetve a muszlim, s így a bosnyák bevándorlók segítésével próbál ismét politikai tőkét kovácsolni.

Itt szerintem most nem a migráció a kormányfő mozgatórugója, hanem egyértelműen az orosz érdekek kiszolgálása. Ezt mutatja például Szijjártó Péter drúzba-díja, vagy éppen Orbán Viktor jövő hónapra tervezett moszkvai látogatása, de ide tartozik a magyar kormány álláspontja a kazah, az ukrán, vagy a Belorusz konfliktusokról

- vélekedett Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP képviselője.