Brenner Koloman: Ne dönthessen az a polgár hazánk sorsáról, aki arra nem képes!

Brenner Koloman: Ne dönthessen az a polgár hazánk sorsáról, aki arra nem képes!

Átfogó választójogi reformot sürget a Jobbik elnökhelyettese, amelynek három főbb elemét ismertette szerdai sajtótájékoztatóján.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom kezdeményezi, hogy ne dönthessen hazánk sorsáról az, aki arra nem fejezte be a nyolc osztályt az általános iskolában, illetve akitől megvonták a gyermekfelügyeleti jogot. A Jobbik azt akarja, hogy minden magyar polgár szavazhasson, aki arra szellemileg képes - jelentette be Brenner Koloman, az ellenzéki párt elnökhelyettese.

Szerinte nagyon fontos a javaslatuk, különös tekintettel arra, hogy a XXI. századra a tudás és az információ évszázadára.

Ne felejtsük el, hogy a fenyegetések korában élünk. Az internet alapú kommunikáció teljesen megváltoztatta az emberek információhoz való hozzájutását és feldolgozását. Elég, ha csak a fake news jelenségre vagy akár a mesterséges intelligencia jelentette kihívásokra gondolunk - mondta.

A legújabb kompetenciamérések szerint a 8 osztályt végzettek több mint 40 százaléka funkcionális analfabétának tekinthető, ami azt jelenti, hogy képtelen az értő olvasásra

- hívta fel a figyelmet a Jobbik országgyűlési képviselője.

Most gondoljunk bele abba, hogy vajon milyen felelős politikai döntést hoz az, akinek még a nyolc általánosa sincs meg

- tette fel a kérdést.

Brenner Koloman úgy látja, a választójogi rendszer átalakítása pedig azért is aktuális, mert a jelenlegi fideszes kormánynak mindenképpen hozzá kell nyúlnia a rendszerhez. Erről a sajtóban már meg is jelentek különböző találgatások.

A választókörzetek újrarajzolása mindenképpen kötelessége a jelenleg érvényes Alaptörvény szerint is a Fidesznek, hiszen fontos lenne, hogy minden szavazat azonos értékkel és súllyal essen a latba

- mutatott rá.

A politikus kifejtette, a Jobbik Magyarországért Mozgalom átfogó elképzeléssel rendelkezik a választójogi reformról. Ennek három elemét emelte ki.

Egyrészt azt szeretnék, hogy aki nem végezte el a nyolc általánost, vagy akinek felfüggesztették a gyermekfelügyeleti jogát, az ne szavazhasson hazánk jövőjéről. Másrészről viszont szavazhasson az a magyar polgár, akit gazdasági vagy politikai okokból odaszólított a sorsa Nyugat-Európába.

Brenner szerint nekik elektronikus úton meg kell engednünk a szavazást.

Végezetül pedig a győzteskompenzációt azonnal el kell törölni, hiszen a legutóbbi választáson ez a számítások szerint 7-8 olyan országgyűlési mandátumot jelentett a Fidesznek, amelyet a mi véleményünk szerint érdemtelenül kaptak meg

- zárta sorait a Jobbik elnökhelyettese.

(Címlapkép: Brenner Koloman/Facebook)