Brit bevándorló orvostanhallgatók segítik az Iszlám Államot

Az öt férfi és négy nő családja kétségbeesetten kutat az egyetemisták után, elutaztak a török-szíriai határ közelébe is - számolt be vasárnap Facebook-oldalán Mehmet Ali Ediboglu, a legnagyobb török ellenzéki párt, a szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) képviselője. A The Guardian című brit lap és a BBC brit közszolgálati média arról adott hírt, hogy a kilenc fiatal március 12-én a szudáni fővárosban, Kartúmban felszállt egy Törökországba tartó repülőgépre, majd a dél-törökországi Gaziantep városából szárazföldi úton Szíriába utazott tovább.
 
A BBC hozzátette, hogy a medikus-csapathoz csatlakozott két másik szudáni származású orvostanhallgató is, egyikük Kanadából, másikuk az Egyesült Államokból érkezett a közel-keleti országba. Ediboglu, a szíriai-török határ mentén fekvő Hatay tartomány képviselője képeket tett közzé Facebook-oldalán az eltűnt medikusokról.  
 
Már korábban is előfordultak hasonló esetek: február 17-én például három, az interneten radikalizálódott brit diáklány a londoni Gatwick repülőtéren felszállt a Turkish Airlines török légitársaság Isztambulba tartó járatára, hogy a török-szíriai határon átkelve a terrorcsoport tagja lehessen. A brit hatóságok becslései szerint eddig a szigetország mintegy 600 állampolgára utazott Irakba és Szíriába, hogy ott csatlakozzon az Iszlám Államhoz.