Apróság: a Liget-projekthez is hozzávágnak még 62,6 millió forintot

Egy rejtélyes üzemeltető igényei állnak a háttrében.

A Budai Műemlék Felújító Kft. még 2016 augusztusában nyerte el a Városliget Zrt. Állatkerti körúton meghatározott ideig fennálló épületek építésére, a volt BSZKRT-épület felújítására és a környező parkterületek rehabilitációjára vonatkozó tenderét.

A kiírásban szereplő első tétel a Feszl Frigyes eredeti, 1860-as tervei alapján épült 3 pavilont takarja, amelyekben a Városliget Zrt. tájékoztatása szerint egy kávézó-cukrászda, egy art-shop ajándékbolt, "illetve egy szabadidős kellékeket (piknikfelszerelések, szabadtéri játékok, esernyők stb.) árusító bolt kap helyet". A korábban lángososként üzemelő BESZKRT-épület is megújult, a pavilonok pedig idén március közepére készültek el.

A közbeszerzési értesítő március 23-i száma szerint viszont az eredeti szerződéses összeghez képest drágább lett a beruházás.

A Budai Műemlék Felújító Kft. tavaly augusztusban nettó 235,8 millió forintos ajánlattal nyerte el a megbízást, és ezen felül nettó 78 milliós ajánlatot tett egy negyedik pavilon esetleges megépítésére.

Kiderült: a Városliget Zrt. él a lehetőséggel, így 90 nap alatt megépül majd a negyedik pavilon is, tehát a teljes 313,88 milliós keretet felhasználják.

Az igazi érdekesség azonban, hogy ezen felül a "Pavilonkertre" keresztelt épületegyüttes "magas színvonalú üzemeltetése" érdekében elköltenek további 62,6 millió forintot.

Ugyanis a Városliget Zrt. nemrég egy nyílt pályázaton kiválasztotta az ingatlanok üzemeltetőjét, és vele egyeztetve készül el a pavilonok belsőépítészeti kivitelezése, mely magában foglalja a bútorozást, a konyhatechnológia, a gyenge- és erősáramú rendszerek kiépítését is, mert ezek eredetileg, az üzemeltető kiválasztása előtt valamiért nem szerepeltek a megbízásban.

Annak ellenére sem, hogy a pavilonok funkciója már ismert volt, és elég nyilvánvaló, hogy a modern berendezésekre és az üzemeltetésükhöz szükséges feltételekre az üzemeltető kilététől függetlenül szükség lett volna.

Azt egyelőre nem tudni, ki fogja 2019. augusztus 19-ig (eddig szól a tavaly augusztus végén kiírt pályázat) működtetni a pavilonokat.