Büntetnék a politikusok hazudozásait

Büntetnék a politikusok hazudozásait

Pokorni szerint a Kutyapárt antipárt jellege segített a XII. kerületi győzelmükben. Mindeközben Walesben törvényben tiltanák, hogy a politikusok hazudozzanak.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék pár hónapig még regnáló polgármestere szerint az októbertől hivatalba lépő új polgármester, Kovács Gergely igazi antipolitikus. A Kutyapárt társelnökéről akkor fogalmazott így, amikor megkérdezték tőle, mi az oka annak, hogy ilyen mértékben elveszítette a Fidesz a választáson a XII. kerületet.

Pokorni a NER-t és a kormánnyal való elégedetlenséget nem említette. Azt mondta, az emberek utálják a pártokat, Kovács pedig antipártot épít, ami a választóknak bejön.

Kovács Gergelyben évek óta nyomon követi és számon kéri a kerületben a közpénzek elköltését. Pokorni 2010-ben ugyancsak ehhez hasonló szemléletben fogalmazott saját párttársairól, amikor a ma is regnáló Fidesz hatalomra jutott. Azt mondta, aki belenyúl a pénztárba, annak „le fogják vágni a kezét”. Kovács tevékenysége viszont folyamatosan arra mutatott rá, hogy a XII. kerületi Fidesz bukását főként a korrupció okozta. Mégsem hiányzik senkinek a végtagja.

Az antipolitikusokhoz képest valóban egészen másak a politikusok. Az utóbbiak profik, a korrupciót nem tartják fontos kérdésnek. A közpénz varázsütésre vesztheti el közpénz jellegét, s a sokat hangoztatott közérdek is csupán a „polgári Magyarországhoz” hasonló politikai termék.

A politikusok tevékenysége a hazudozást illetően idehaza egészen tragikus, ám ennek megszüntetésén olyan országban is törik a fejüket, ahol nem ennyire rossz a helyzet. Például Wales-ben, ahol a kormány törvényben tiltaná be politikusok hazudozását.

A szabályozás részletei még nem ismertek, de a szándék az, hogy 2026-ban, még a választások előtt előterjesztik, hogy a szándékos megtévesztésen, más néven hazugságon rajtakapott jelöltek nem indulhatnának a választáson. Erről bírósági eljárás keretében döntenének.

A kormányt alkotó walesi Munkáspárt szerint a törvény megalkotása történelmi pillanat lesz, mert leküzdi azt a fenyegetést, amelyet a politikában való hazugság jelent a demokráciára nézve. Egyébként a Munkáspárt egyik képviselője azzal vádolta meg a walesi Tory párt vezetőjét, hogy korábban hazudott a közösségi oldalán, amikor azt állította, hogy a Munkáspárt havi 1600 fontot szán az illegális bevándorlóknak. A Munkáspárt azért szorgalmazza az új törvény bevezetését, mert véleményük szerint az ilyen hazugságok megakadályozzák, hogy valódi politikai vitát lehessen folytatni.

(Címlapkép: Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a díj egyik alapítója beszédet mond a Kaszás Attila-díj jelöltjeit bemutató és a közönségszavazást elindító budapesti sajtótájékoztatón a MOM Kulturális Központban 2024. július 9-én. MTI/Lakatos Péter)