Különbizottság vizsgálhatja a Capitolium ostromát

Különbizottság vizsgálhatja a Capitolium ostromát

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy különbizottságot állít fel a Capitolium, az amerikai kongresszus épülete ellen 2021. január 6-án végrehajtott támadás körülményeinek kivizsgálására.

"Létfontosságú, hogy feltárjuk az igazságot" - hangsúlyozta a házelnök. Mint jelezte, a bizottság működésének nincs rögzített határideje. A javaslat értelmében a testület vizsgálatot folytat, és jelentést készít a támadás során történtekről és annak okairól, illetve ajánlásokat fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy miképp akadályozható meg annak megismétlődése.

Pelosi arról nem beszélt, hogy kik lesznek a bizottság tagjai és vezetői, de a hivatalos házelnöki bejelentés alapján várható, hogy a demokraták fogják irányítani a Capitolium ostromának vélhetően eddigi legrészletesebb feltárását végző testületet.

Nancy Pelosi kijelentette: azt szeretné, hogy független testület vezesse a vizsgálatot. Ugyanakkor leszögezte, hogy a kongresszus egy percet sem várhat tovább, hogy az ostrom körülményeit alaposan kivizsgálják.

Az amerikai képviselőház még májusban elfogadta a bizottságot felállító törvényjavaslatot, de republikánus szenátorok megakadályozták az elfogadását, amely kétpárti bizottságot hozott volna létre a támadás kivizsgálására. Ennek nyomán állt elő Pelosi mostani javaslatával.    

A Donald Trump akkori amerikai elnök támogatóiból álló erőszakos csoportok január 6-án lerohanták a rendőröket, betörtek a Capitolium épületébe, ezzel igyekezve megakadályozni Joe Biden elnökválasztási győzelmének kongresszusi jóváhagyását.

Hét ember halt meg az ostrom során vagy az azt követő napokban, köztük egy nő, Ashli Babbitt, akit akkor lőttek agyon, amikor megpróbálta betörni a képviselőházi terembe vezető nagy ajtó ablakát. Három másik támadó a sérüléseibe halt bele, két rendőr pedig öngyilkos lett a rákövetkező napokban. Egy harmadik kapitóliumi rendőr, Brian Sicknick összeesett, amikor összetűzésbe került a támadókkal és meghalt. Az igazságügyi orvosszakértő később megállapította, hogy halálát természetes okok idézték elő.