Centralizációtól, államosítástól, arroganciától féltik az alapítványi szakképzéseket

A Jobbik felszólította a kormányt.

Ez a legújabb államosítási, centralizáló kísérlet ékes példája a már megszokott arroganciának, és annak, hogy a kormány mást tesz, mint amit mond – fogalmazta meg erős kritikáját Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az oktatási bizottság tagja.

Az ellenzéki politikus arról számolt be, hogy a szakmai szervezetekkel és az érintettekkel való mindenfajta egyeztetés nélkül meghozott döntés véleményezésére mindössze négy nap állt rendelkezésre, amelyből kettő hétvégére esett. Hozzátette: a kormány, miközben folyamatosan a szakképzés reformját hangoztatja, addig ezzel a lépésével megszünteti az államilag támogatott alapítványi szakképzési férőhelyek számát, és közvetve felszámolja az egyébként hiányszakmákban minőségi színvonalon működő alapítványi szakképzéseket. Ennek következményeként számtalan gyermektől veszi el a szakma- és érettségiszerzés lehetőségét, súlyosan megnehezítve a továbbtanulás és munkavállalás esélyeit – húzta alá a jobboldali ellenzék.

...a Jobbik mindezt teljességgel elfogadhatatlannak tartja, ezért felszólítjuk a kormányt a szakmaszerkezeti döntésének visszavonására, és az alapítványi szakképzések további állami támogatására

- fejezte be a pártközleményt Farkas.