Civilek ezreit kellett kimenekíteni az oroszoknak hegyi-karabahi körzetekből

Civilek ezreit kellett kimenekíteni az oroszoknak hegyi-karabahi körzetekből

Három hegyi-karabahi körzetet evakuáltak a békefenntartók.

Ötezer embert evakuáltak az orosz békefenntartók három hegyi-karabahi körzetből - közölte csütörtökön a moszkvai védelmi minisztérium.

"Az aktív harci cselekmények kezdete óta az orosz békefenntartók erői civilek evakuálását hajtották végre Mardakert, Martuni és Askeran körzetéből. Mintegy ötezer embert szállítottak a békefenntartó kontingens szálláshelyére"

- áll az MTI tolámcsolta tájékoztatásban. Ott a polgári lakosság kimenekített tagjai átmeneti szállást és meleg ételt kaptak.

A minisztérium szerint az orosz békefenntartók továbbra is teljesítik feladatukat Hegyi-Karabahban, és folyamatos kapcsolatban állnak Bakuval, Jerevánnal és Sztepanakerttel a vérontás megelőzése, a kontingens biztonságának, valamint annak szavatolása érdekében, hogy a humanitárius jog normáit betartsák a polgári lakosság tekintetében. A közlemény emlékeztetett arra, hogy szerdán a békefenntartó kontingens parancsnokságának közvetítésével megállapodás született a konfliktusban részes felekkel a harci cselekmények teljes beszüntetéséről.

A Kreml sajtószolgálata szerda este közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon vitatta meg Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel a Hegyi-Karabah körüli helyzet alakulását. Az örmény kezdeményezésre létrejött eszmecsere során az orosz vezető "megelégedéssel állapította meg, hogy sikerült túljutni a konfliktus éles szakaszán, és üdvözölte az orosz békefenntartók aktív részvételével elért megállapodást a harci cselekmények teljes beszüntetéséről és a szeptember 21-i tárgyalások megtartásáról Baku és Sztepanakert képviselői között". Ezek a tárgyalások csütörtökön az orosz békefenntartó kontingens vezetésének közvetítésével zajlanak majd.

A moszkvai tájékoztatás szerint a tárgyalópartnerek reményüket fejezték ki, hogy a jövőben a Hegyi-Karabah körüli helyzet a feszültség csökkenése és a stabilizáció irányába fog fejlődni. Putyin előzőleg július 5-én beszélt Pasinjánnal telefonon.

Ismeretes, eddig legkevesebb hét civil életét vesztette, és 35-en megsebesültek a vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabahban zajló harcok következtében, amelyek hétfőn újultak ki, amikor Azerbajdzsán "terrorellenes hadműveletet" indított. Az ENSZ főtitkára, António Guterres a harci cselekmények leállítására szólította fel a konfliktus résztvevőit.

(Címlapkép: Örmény rendőrök dulakodnak az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított "terrorellenes hadművelet" miatt tiltakozó tüntetőkkel a kormányzat épületénél az örmény fővárosban, Jerevánban 2023. szeptember 19-én. MTI/AP/Vahram Bagdaszarján)