Civileket gyilkol Kijev - a megfigyelőket az ukrán széljobb tartoztatja fel

Két órán át tartó heves tűzpárbaj alakult ki az ukrán fegyveres erők és a kelet-ukrajnai függetlenségpártiak között hétfő este Luhanszk megyében, amiben két katona sebesült meg.

A DAN donyecki oroszajkú hírügynökség kedden azt jelentette, hogy két civil meghalt egy 14 éves kislány pedig megsebesült az ukrán fegyveres erők tüzérségi támadása következtében Mariupoltól északkeletre, Telmanove térségében.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelők jelezték továbbá, hogy egyik csoportjukat feltartóztatták a Donyecktől 15 kilométerre északnyugatra lévő Avgyijivka településen a Jobboldali Szektor ukrán szélsőjobboldali szervezet önkéntesei. Az alakulat tagjai azt mondták a megfigyelőknek, hogy nem tartoznak az ukrán fegyveres erők kötelékébe, ezért nem kötelesek követni a parancsaikat. A jelek szerint a Jobboldali Szektor nem minden önkéntes csoportját sikerült integrálni az ukrán hadseregbe.

Ukrán sajtóhírek szerint két részre szakadt a kijevi Majdan-tüntetéseken létrejött szervezet: egy “mérsékeltebb” szárnyra, amely kész az együttműködésre az ukrán fegyveres erőkkel, és radikálisra, amely ellenzi alakulatuk beolvadását a hadseregbe.