Orbán Viktor nem vétózott: egyhangú megállapodás született Ukrajna támogatásáról

Orbán Viktor nem vétózott: egyhangú megállapodás született Ukrajna támogatásáról

A kormányfő is megszavazta a háborúzó országnak szánt újabb 50 milliárd eurós pénzügyi csomagot.

Megállapodás jött létre a 27 európai uniós tagállam között az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról - jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X közösségi oldalon csütörtökön.

Ennek értelmében Orbán Viktor nem vétózta meg, hanem elfogadta az Oroszországgal háborút vívó ország közös EU-s támogatását.

Ez az összeg amúgy forintban közel 19,2 ezermilliárd forintnyi támogatást jelent.

Charles Michel az uniós csúcs közben az X-en úgy fogalmazott: „Megegyeztünk. Mind a 27 vezető megállapodott egy további 50 milliárd eurós támogatási csomagról Ukrajnának az uniós költségvetésen belül.”

Az Európai Tanács vezetője posztjában azt is aláhúzta:

Ez stabil, hosszú távú, kiszámítható finanszírozást biztosít Ukrajna számára. Az EU vezető szerepet és felelősséget vállal Ukrajna támogatásában; tudjuk, mi forog kockán.

A magyar miniszterelnök friss Facebook-bejegyzéséből pedig az derül ki, hogy Charles Michel mellett Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral is egyeztetett az EU-csúcsot megelőzően.

Az EP elnöke szerint Ukrajna biztonsága Európa biztonságát is jelenti

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács meghozta a prioritások megvalósításához szükséges döntést - prioritásként az uniós bizottság elnöke Ukrajna támogatását, az illegális migráció elleni küzdelmet és az európai versenyképesség szavatolását sorolta fel.

Jó nap ez Európa számára!

- tette hozzá von der Leyen.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Európa ismét teljesített", a döntés az EU szavahihetőségét bizonyítja, és kiszámíthatóságot szavatol Ukrajna számára. Az 50 milliárd eurós uniós pénzügyi csomag támogatja Ukrajnát a helyreállításban, az újjáépítésben, valamint reformok megvalósításában segíti az országot az EU-tagság felé vezető útján - sorolta.

A megállapodás nemcsak morális, hanem stratégiai kérdés is, „ezzel ugyanis tartoztunk Ukrajna népének és Európának, mert Ukrajna biztonsága Európa biztonságát is jelenti" - fogalmazott az EP-elnök.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Mellette Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök (j2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)