Csak a Jobbik akar tisztább közéletet

Korrupcióellenes jelszavak, tettek nélkül címmel fordult kérdéssel hétfőn az Országgyűlésben Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője Orbán Viktor miniszterelnökhöz. 

Szilágyi a politikusok rossz megítéléséről beszélt, jelezve, hogy szerinte csak pártja akar tisztább közéletet. Szavak helyett tetteket sürgetett, és azt kérdezte, hogy más pártok képviselői miért nem csatlakoztak a Jobbikhoz abban, hogy nyilvánosságra hozzák a velük egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatait is. „Nekünk nincs titkolnivalónk, úgy látsziki a többi párt képviselőjének van” – jelentette ki a jobbikos politikus. Orbán Viktornak címezve azt kérdezte: „Miért nem járt elöl jó példával, ő miért nem hozta nyilvánosságra a vele egy háztartásban élő családtagjainak a vagyonnyilatkozatát?”

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált: „nézetei szerint” 2010 és 2014 között számos „politikai korrupciót csökkentő lépést” hoztak, jelentősen csökkentették a parlamenti és önkormányzati képviselők számát, átalakították a párt-, frakció- és pártalapítvány finanszírozást. A családtagok vagyonnyilatkozatának nyilvánosságára vonatkozóan azt mondta, „nem zárkóznak el tőle”, majd egy klasszikus eltereléssel ötpárti egyeztetést javasolt, amelyen megvizsgálnák a külföldi gyakorlatokat, megvitatnák a kérdést, meg még jönnének a jogi konzultációk is…

…szóval egyhamar nem sok minden lenne a jobbikos javaslatból…