Csak a szokásos: Románia megint átállt, most a multik oldalára

Nincs vízum, van CETA.

Ők legalább ki tudtak alkudni valamit: az MTI a Digi 24 hírtelevízió brüsszeli EU-csúcsra akkreditált tudósítójára hivatkozva arról ír, hogy a vízumkényszert két ütemben oldják fel: 2017 májusától kezdődően csak azoknak a román állampolgároknak, akik már korábban is jártak Kanadában, 2017 decemberétől pedig a többi állampolgár számára. Románia néhány hónapot nyert még az eredeti kanadai ajánlathoz képest, amely 2018 májusára időzítette volna a vízumkényszer teljes feloldását.

A rendelkezés a turistákra vonatkozik: a munkavállalási célú beutazás Kanadába továbbra is engedélyhez kötött.

És akkor a románok megmentik Európát?

Liviu Iolu román kormányszóvivő a Mediafax hírügynökségnek kijelentette:"Románia ebben a pillanatban úgy látja, hogy a vízumkényszer feloldásához már csak egy politikai döntés szükséges (Kanada részéről). Valamennyi szükséges technikai lépés megtörtént (Románia részéről), és amíg ebben a kérdésben nem tudunk megegyezni, addig Románia nem tekinthet el a CETA egyezménnyel kapcsolatban megfogalmazott fenntartásaitól".

A megegyezést Klaus Iohannis államfő jelentette be a brüsszeli EU-csúcs szünetében. Az Európai Unió állam- és kormányfői pénteken több kérdésben is egyeztetnek, így a CETA-val kapcsolatban is végleges döntést hozhatnak.

A szabadságra áhítoztak, és keresztülhúzták Orbán számítását

Tudta? Vallóniában körülbelül annyian élnek, mint amennyien nemmel szavaztak október 2-án. És azt, hogy kevesebb képviselő ül a vallon parlamentben, mint amennyi fideszes honatya megszavazta az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (CETA)? Ma már azt is tudhatjuk, hogy ez a maréknyi vallon még hazája himnuszát is komolyan veszi.

A megállapodást minden tagállamnak támogatnia kell, azonban Belgium egyik tartománya, Vallónia továbbra sem bólintott rá a CETA-ra, így azt a belga kormány sem ratifikálhatja.

Felhatalmazták Szijjártót a CETA megszövegezésére

A határozat szerint a kormány az egyezmény bemutatott szövegével egyetért, és a tárcavezetőre bízza, hogy adja ki a CETA szövegének véglegesítéséhez szükséges meghatalmazási okiratot - áll a jogszabályban.A szükséges magyar parlamenti jóváhagyás miatt Szijjártó Péternek és Trócsányi László igazságügyi miniszternek az egyezmény szövegének végleges megállapítása után a kormány elé kell terjesztenie a CETA kihirdetéséről szóló törvény tervezetét, a többi uniós tagállam általi megerősítés "előrehaladásának fényében".

Külön szomorú hazánk számára, hogy az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója előtt néhány nappal kiegyezik az Orbán-kormány a hazánkat gyarmatosítani akaró globális cégekkel, elárulva ezzel a nemzeti szuverenitásunkat.