Kína nem akarja szabadon engedni a vuhani újságírónőt, aki éhségsztrájkot folytat a börtönben

Kína nem akarja szabadon engedni a vuhani újságírónőt, aki éhségsztrájkot folytat a börtönben

Felelőtlennek és tévesnek nevezte szombaton Kína genfi ENSZ-nagykövetsége a világszervezet emberi jogi biztosának felszólítását, hogy Kína engedje szabadon Csang Csan ügyvéd-újságírónőt, aki a közép-kínai Vuhanban a koronavírus-járvány kezdetén készített képeket a városról és a kórházakban – számolt be az MTI.

Csang Csan éhségsztrájkot folytat a börtönben, emiatt egészségi állapota gyorsan romlik. Marta Hurtado, az ENSZ emberi jogi biztosának szóvivője pénteken arra kérte a kínai hatóságokat, hogy humanitárius alapon fontolják meg Csang szabadon bocsátását, és biztosítsanak számára sürgősségi orvosi ellátást.

A 38 éves Csang Csan egykori sanghaji ügyvéd, 2020 februárjában utazott Vuhanba, hogy személyesen győződjék meg arról, mi történik a járvány miatt lezárt városban. A túlterhelt kórházak folyosóin várakozó betegekről készült képei ritka betekintést nyújtottak abba, mekkora pusztítást végzett a nem sokkal korábban a városban elszabaduló koronavírus.

Csangot tavaly májusban vették őrizetbe, és decemberben négy év börtönre ítélték közrend megzavarása miatt.

Testvére, Csang Csü már hetekkel ezelőtt arra figyelmeztetett a Twitteren, hogy nővére borzasztóan lefogyott, és félő, hogy már nem sokáig  él.

Csangon kívül további három újságíró, Csen Csiu-si, Fang Pin és Li Cö-hua került börtönbe amiatt, hogy beszámoltak a Vuhanban kialakult közegészségügyi válságról.