Csecsemőosztályra egymilliót, Sólet Fesztiválra 3,5 milliót költenének

Míg a Péterfy Sándor utcai Kórház csecsemőosztályának egymillió forint jutott, addig Köves Slomóék Sólet Fesztivájára 3,5 millót költenének.

Erzsébetváros önkormányzatának Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottsága keddi ülésén döntött az egyházaknak a kerület által nyújtandó összesen 39 millió forintnyi támogatásról. Mivel a VII. kerület kulturálisan meglehetősen sokszínű, ezért sok pályázat érkezett. Ezzel azonban nincs is semmi probléma.

Az önkormányzat anyagi segítséget nyújt például a Budapest-Fasori Református Egyházközségnek a templom és parókia biztonsági rendszerének kiépítésére, a gyülekezet közösségi termének bútorozására. Szintén az önkormányzat támogatásával újul majd meg a rózsák terei templom külső világítása. A Baptista Gyülekezet pedig tatarozási munkálatokra, korszerűsítésre és gyermektáborok szervezésére kap támogatást az önkormányzattól.

Csupán egyetlen támogatás lógott ki a sorból, ez pedig az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek Sólet Fesztiváljára nyújtandó 3.420.000 forintnyi támogatás.

Stummer János, a Jobbik VII. kerületi önkormányzati képviselője lapunk megkeresésére elképesztőnek nevezte, hogy egyházi támogatásnak álcázva ilyen hatalmas összeget adjon az önkormányzat egy első alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál lebonyolításához. A politikus szerint a rendezvény nem kapcsolható a hitélethez, tehát semmivel nem indokolható annak támogatása, különösen annak fényében nem, hogy ha megvizsgáljuk a többi pályázatot.

A képviselő elmondta továbbá azt is, hogy ugyan a bizottsági ülésen kifejtette aggályait, de álláspontjával gyakorlatilag egyedül maradt. Végül az önkormányzat Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottsága 6 igen és egy nem ellenében úgy határozott, hogy támogatásra javasolja a Sólet Fesztivált.

Stummer János felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy még áprilisban a javaslatára a Péterfy Sándor utcai Kórház csecsemőosztályának egymillió forint támogatást adott az erzsébetvárosi önkormányzat. A mai gazdasági helyzetben elfogadhatatlannak tartja, hogy míg egy csecsemőosztálynak egymillió forint jut, addig egy fesztivál támogatására ennek többszörösét kívánják elkölteni.