Cseh Katalin: A kormány már rég csatlakozhatott volna az Európai Ügyészséghez

Cseh Katalin: A kormány már rég csatlakozhatott volna az Európai Ügyészséghez

Éppen "átfogó igazságügyi reformot" ígérget a kormány a befagyasztott uniós pénzekért cserébe - hívta fel a figyelmet a Politico által megírt hírre Cseh Katalin.

A Momentum EP-képviselője az EU-s pénzekről szóló Facebook-posztjában kifejtette: "Egy újabb hosszadalmas folyamat, aminek még mindig nem látni a végét, konkrét pénzeket pedig pláne nem. Pedig már rég csatlakozhattak volna az Európai Ügyészséghez, ami azonnali, valódi elköteleződést jelentene. Ahogy azt pár héttel ezelőtt Hahn biztos a kérdésemre elmondta: a kormány állításaival ellentétben igenis napirenden volt az Ügyészséghez való csatlakozás a Bizottság és a magyar fél között.
Miért húzza az időt a kormány új intézmények létrehozásával, vagy normál esetben éveket igénybe vevő reformfolyamatokkal?"

Cseh Katalin keddi bejegyzésében aláhúzta, november van, és már minden más tagállam megállapodott a Helyreállítási Alap forrásairól. 

És még ha a huzavona végén sikerül is megállapodni - pont akkor nincs pénz, amikor a legjobban kéne. Tombol a megélhetési válság az országban, itt a fűtési szezon, az uniós pénzekre nem hónapok múlva lenne szükség, hanem azonnal. 
Csak összehasonlításképp: Spanyolország tavaly júliusban kapott zöld utat az Európai Bizottságtól, decemberben már meg is érkeztek hozzájuk a pénzek. Az Orbán-kormány egyedüliként még egy elfogadott tervet sem tud felmutatni

- fogalmazta meg az ellenzéki politikus.