Radioaktív földbe ástak lövészárkokat az oroszok Csernobilban (videó)

Radioaktív földbe ástak lövészárkokat az oroszok Csernobilban (videó)

A Csernobiltól nyugatra található Vörös-erdőben ástak az oroszok lövészárkokat az erőteljesen radioaktív földbe – erről közöltek új drónfelvételt az ukrán hatóságok a CNN beszámolója szerint.

A videón elhagyatott orosz katonai állások láthatók a csernobili atomerőmű közelében fekvő kizárási zóna egy erősen radioaktív szennyezettségű területén.

Az ukrán hadsereg szerdai tweetjében emlékeztetett, az orosz katonai vezetés márciusban adta katonáinak azt a parancsot, hogy ássanak lövészárkokat az erdő földjében.

51.3910571,30.0545558

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

Március végén beszámoltunk arról, hogy komoly sugárfertőzést kaphattak azok a Csernobilt megszálló orosz katonák, akik a területen tartózkodva nem kaptak védelmet nyújtó felszerelést. Így a Fehéroroszországban lévő Homel városának kórházába kellett szállítani őket. A 24.hu ennek kapcsán a napokban arról írt, a szakértők véleménye megoszlik a kérdésben, hogy az ásás miatt felkavart radioaktív por belélegzése mennyire károsítja a szervezetet: egyes szakértők úgy látják, kialakulhat ettől sugárbetegség, mások szerint viszont ez nem okozhat ilyen komoly egészségkárosodást.