"Ha lerántjuk egymást, a Fidesz fogja adni a kegyelemdöfést"

Mini-interjú.

Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. számú választókerületében indul. A kireszavazzunk.hu adatai és taktikaiszavazas.hu becslései szerint itt is a Jobbik a legerősebb párt, így Ön lehet a legesélyesebb ellenzéki jelölt a Fidesz-KDNP-vel szemben. Miért voksoljanak Csikós Attilára a kormányváltást akaró, de bizonytalan szavazók?

Fiatalon az orvostudományt választottam a mérnöki pálya helyett, mert az élő szervezetet bonyolultabbnak „gondoltam”, mint a gépeket. Az orvosi pályát a gyógyítás feltételeinek romlása miatt hagytam ott, végül programtervező matematikus lettem és munkám során informatikai rendszerek fejlesztésével foglalkoztam. Azt gondolom, ezzel az előzménnyel találni fogok feladatot magamnak, mellyel a 21. század kihívásainak megfelelni igyekvő új kormány sikerét támogathatom. Másrészt olyan integratív személynek tartom magam, aki képes összehozni választókerületének polgármestereit, érdekvédelmi szervezeteit, gazdáit, vállalkozóit és lakosait a kormányzati szereplőkkel, hogy olyan döntéseket hozzunk, mely a mi régiónk érdekében áll és fenntartható, érdemi fejlődést eredményez. Ha a választóknak ilyen képviselőre van szükségük, akkor támogassanak, ha győzök, ők nyernek.

Ellenzéki koordináció nélkül lehet esély a győzelemre?

Kezdetektől fogva azon dolgozom, hogy a növekvő jobbikos szavazatokhoz hozzájöjjön a csalódott baloldali szavazatok kellő része és így meg tudom előzni a fideszes jelöltet. Egyértelmű és folyamatos jele van annak, hogy olyanok adják szavazatukat rám, akik eddig soha nem szavaztak a Jobbikra. Valamely baloldali párttal szimpatizáltak, de azok lehetetlen együttállása vagy nem együtt állása miatt nem bíznák rájuk az ország vezetését még egyszer, nem hisznek a győzelmükben, mindenképp le akarják váltani a Fideszt, ezért a Jobbikra szavaznak. Kapok mostanában egyértelmű jelzéseket, hogy ha listán nem is, de egyéniben engem támogatnak. Sőt! Mostanában Fideszből kiábrándult szavazók jelentkeznek támogatóként.

Közös Ország Mozgalom

Az interjú elkészülte után került nyilvánosságra a KOM felmérése a választókerületről, két fő megállapítással. Az elsődleges preferenciák alapján Csikós Attila a legnépszerűbb ellenzéki, de átszavazás vagy együttműködés nélkül a Fideszé lesz a mandátum.

 

A jobbikos politikus így reagált erre a kutatásra: "Szerintem a KOM eredménye is megerősíti, a Jobbik a kihívó erő Szolnokon és térségében. Ha a választók széles körben látják, hogy csak így lehet leváltani a Fidesz helyi jelöltjét, akkor még többen át fognak szavazni a Jobbikra."

 

A KOM adatai szerint a baloldali és a jobbikos induló is 46-46 százalékot kapna visszalépések esetén.

A Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, egységes, kiforrott programja van, mindenütt van képviselőjelöltje, egyedül a Jobbik képes a kormányváltásra. Ha ezt a kormányváltó többség többsége megérti, van esélyem győzni egyéniben. Persze könnyebb és biztosabb lenne, ha koordináció lenne. Ehhez a baloldalnak kell bölcsen belátnia, a túlélésük záloga most egy hátralépés.

Ha lerántjuk egymást, a Fidesz fogja adni a kegyelemdöfést.

Vannak olyan ügyek, amikkel támadható a Fidesz jelöltje Szolnokon és környékén?

Harcművészként nem őt tartom ellenfélnek, hisz ő a kormánypárt gépezetének egy része. A kormányt leváltani az emberek tudják a szavazatukkal. Az én támadásom célkeresztjében a választókban lévő közöny, elkeseredettség, hiábavalóság áll. Az én dolgom, hogy újra célt, reményt és cselekvő akaratot adjak nekik. Ez igen időigényes és fáradságos munka, de látva az eredményeket egy hálás és felemelő feladat is egyben. Kicsit olyan, mikor egy betegnek a szemében meglátjuk a gyógyulás irányába vetett hitet.

Politikusként el kell mondanom, hogy a 2017-es plakátkampányunkat épp a fideszes jelölt függesztette fel azzal, hogy törvénytelenül lefestették óriásplakátjainkat.

Mit ígérnek a kormánypártok?

Semmit és mindent.

Semmit, mert lényegében a migráció elleni küzdelmet erőltetik, de tudjuk épp a kormánypárt az egyetlen, aki eddig migránsokat engedett be az országba. Hazugságait, hogy az ellenzék lebontaná a kerítést nem győzzük cáfolni. Tehát egy üres blöffel tartja izgalomban és hazugságban a választóit.

Mindent, mert mióta jelöltjüket megnevezték, aki történetesen a kormányhivatal vezetője, minden eseményen jelen van, minden közszolgálati média, a helyi tv, a megyei lap töményen hozza a híreket, bizony ezt is megcsináltuk, azt is meg fogjuk csinálni.

Évtizedek, évek óta elhanyagolt utakra kerül sor, hogy most már tényleg felújítjuk. Besenyszögiek már maguk sem hiszik el, hiába tettek ki egy táblát.

Mik a Jobbik helyi programjának főbb pontjai?

Az egészségügy problémái nem helyi, hanem országos szintűek, megoldásuk is kormányzati feladat lesz. Arra kívánok figyelni, hogy az átmeneti időszakot közösen, zökkenőmentesen átvészeljük.

Orbán Viktor személyes ügye miatt maradt abba a Szolnokot északról elkerülő M4-es út építése jó 3 évvel ezelőtt.

Az, hogy ez az út és a hozzá járó hidak megépüljenek az én személyes ügyem lesz.

Szolnok nem tudja megtartani fiataljait. Olcsó bérmunka helyett minőségi munkahelyeket kell teremteni. Értelmiségi munkaerőhiány van, az értelmiség jelentős része ingázik más városokba, Budapestre. Szolnoknak közúti, vasúti, légi és vízi csomópontnak kellene lennie. Amit én még hozzátennék: informatikai központ, a startup vállalkozások támogatásában nagy lehetőséget látok.

Milyen panaszokkal fordulnak Önhöz a választópolgárok?

Személyes tapasztalatom és felméréseink szerint a választókerületben élők leginkább arra panaszkodnak, hogy az egészségügy romokban van, a közlekedés katasztrofális, egyes utak járhatatlanok, és hiányoznak a minőségi munkahelyek. A korrupció is állandó beszédtéma.

Érezhető kormányváltó hangulat Szolnokon?

Mindenképp. Rendszeresen standolunk és már tavaly nyáron is éreztük a támogatók biztatását, ahogy közeledtünk a választásokhoz, ahogy értesültünk a Fidesz botrányairól, úgy egyre bátrabban és konkrétabban jönnek az emberek, váltsuk le a kormányt. 2014-ben 37% szavazott a Fideszre és 63% ellene. Ez az arány azóta szerintem növekedett. Hódmezővásárhely után ugrásszerű változást érzékeltünk a reményteli támogatásokban.

Mi volt a legrosszabb és a legjobb élmény a kampány alatt?

A legmegdöbbentőbb, amit észleltem a vidék elnéptelenedése. Lefotóztam az otthagyott házakat, utcákat. A vidék friss levegőjében, hangulatában az elmúlás uralkodik.

Ezt nem szabad hagyni!

A leginkább megérintő élményt a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvány „Szeretet Lángja” programjában való misszióm adta. Igyekeztem olyan családokhoz eljutni, ahol az élet átlag feletti igyekezetet követel, vagy mert mostohán bánt a sors a családdal vagy mert sokunk számára megszokott egészségi állapot drasztikus hiányával küzdenek. És igen volt hol a bajok halmozottan fordultak elő. Akkoriban nem tudtam beszámolni az egyik családról, mert Attila tanult, vizsgákra, államvizsgára készült. A huszonéves fiatalember törpe, fejlődési rendellenességekkel született. Szülei erőn felül támogatják tanulásában. Örömmel tudatom, hogy nemrég mérnök diplomát szerzett. Mérete miatt csak külön rászabott ruhát viselhet. A diplomaátadójára új öltöny készült. A Szeretetszolgálat révén ebben segítettünk.

Kevesebb, mint három hét van a választásokig. Mi lenne az első lépése, ha Ön kapná a legtöbb voksot?

Először megölelném a családtagjaimat, megköszönném, hogy kibírták velem ezt az időszakot és támogattak a háttérben. Aztán meghallgatnám a telefonokat, üzeneteket és ha minden elcsendesül, kicsit rendezném a számítógépeimben a fájlokat, és elkezdeném az új feladatomat, amiért ezt az évet végigcsináltuk.

Itt egy elemzővel beszélgettünk a választókerületi esélyekről:

"Az erőviszonyokat nyilvánvalóan érzik helyben a választópolgárok"

Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es választókerületében, a kireszavazzunk.hu adatai szerint a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt, szemben az MSZP-P-DK együttműködés 22 százalékával. A taktikaiszavazas.hu még ennél is többet, 30 százalékot becsült Csikós Attilának, a Jobbik jelöltjének. Ennyire egyértelmű a kihívó személye?