Csökkent a kokaültetvények területe Bolíviában

Pedig lehetne gyógyszer készíteni is a kokacserjéből.

Az eredményekről Antonino De Leo, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) egyik vezetője számolt be a bolíviai fővárosban.
 
A sajtótájékoztatón Evo Morales bolíviai elnök is részt vett, aki úgy értékelte a fejleményeket, hogy országa fellépése sokkal hatékonyabb, mint az Egyesült Államok által támogatott módszerek Kolumbiában és Peruban.
 
Az Andok országaiban a kokalevelet hagyományosan gyógyszerként alkalmazzák, de alapanyaga lehet a kokainnak is. Bolíviában a kokacserje termesztése és fogyasztása kis mennyiségben legálisnak számít.
 
Evo Morales, aki maga is kokatermesztőből lett politikus és a bolíviai kokacserje-termesztők elnöke, 2008-ban kémkedés és a politikai ellenzéknek nyújtott támogatás vádjával kiutasította az amerikai kábítószer-ellenes hatóságot (DEA) az országból, és állítása szerint azóta javult a kábítószer elleni küzdelem helyzete Bolíviában. Az elnök azt az álláspontot képviseli, hogy a kokalevél rágcsálása gyógyító hatású és hogy a növény termesztésére a kábítószer-előállítástól függetlenül kell tekinteni.
 
Bolívia a világ harmadik legnagyobb kokaintermelője Kolumbia és Peru után, továbbá a perui kokain feldolgozó és tranzitországa. A három dél-amerikai ország együttes termeléséből Kolumbia 52, Peru 33, Bolívia pedig 15 százalékkal részesül.