Csorgott-e pénz a Fidesz pártkasszájába a letelepedési kötvényből?

Parlamenti vizsgálóbizottság keretében vizsgálná a Jobbik a letelepedési államkötvények körüli korrupciós eseteket.

A jobbikos politikus emlékeztetett, számos kérdés merült fel a kötvények kapcsán, amelyet az Országgyűlésben egyéb módszerekkel már nem lehetett tisztázni, "így nem tudtunk mást tenni, minthogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményeztük.  Mint ismert, a médiában számos hír jelent meg arról, hogy Habony Árpádhoz és Rogán Antalhoz személyes szálakkal köthető cégek nyerték el ezt a hatalmas bizniszt" - mondta.

df

Staudt szerint a bizottságnak az érintett két személy érintettsége mellett vizsgálnia kell azt is, hogy

miért ilyen konstrukcióban került megalkotásra a letelepedési kötvény, egyáltalán miért került megalkotásra, megvalósult-e a munkahelyteremtés, a magyar gazdaságnak jót tett-e, hogy kibocsátották ezeket a kötvényeket, miért van az, hogy nem a külképviseleteteket bízta meg az állam azzal, hogy ezt a munkát elvégezzék, és miért kellett külsős cégeket bevonni - horribilis jutalékért.

- mondta.

A letelepedési kötvények körüli mutyiról itt olvashat többet.

A képviselő szerint ezek a cégek a 25 százalékos összesített jutalék mellett minden kötvény után élből nyernek 9 millió forintot, ezenfelül pedig úgynevezett ügyintézési díjat is szednek, ami azt jelenti, hogy ezek a monopol helyzetben lévő cégek - ne feledjük, egy állami feladatot - kizárólagos módon értékesítenek, miközben tulajdonképpen akkora jutalékot számítanak fel, amekkorát csak akarnak. Ez az összeg elérheti a 100 milliárd forintot is, miközben számos cégnek nincs tisztázva a háttere, több cégnél pedig felmerült az offshore gyanú is - tette hozzá.

Nehezen tudom elképzelni, hogy ebből az összegből ne profitálna a Fidesz is, ezért szerintünk a vizsgálóbizottságnak azt is vizsgálnia kellene, hogy a haszon egy része nem került-e a kormánypárthoz.

A képviselő kifejtette abbéli reményét, hogy a Fidesz-KDNP soraiban is lesznek olyan képviselők, akik támogatják ezt a javaslatot.