Csupa jó hír: Varga Mihály szerint 2024 a gazdasági növekedés erősítésének éve

Csupa jó hír: Varga Mihály szerint 2024 a gazdasági növekedés erősítésének éve

A pénzügyminiszter úgy gondolja, a költségvetés helyzete is stabil, és "jó pályán vagyunk". Az Orbán-kormány számításai szerint idén 3,6 százalék lehet a GDP.

Az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil - jelentette ki bizakodva Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kormány legfontosabb célja a hiány és az államadósság további csökkentése - hangoztatta, hozzáfűzve:

"jó pályán vagyunk".

Varga megjegyezte, hogy az államháztartás helyzete 2023-ban jobb lett, mint 2022-ben volt, és idén további javulással számolnak.

Megjegyezte, hogy 2022-ben a háborús helyzet és energiaválság nyomán romlott drasztikusan az egyensúly, azonban tavaly már javultak a mutatók. Hozzátette, hogy a 2023-as büdzséből tetemes, 650 milliárd forintot elérő összegben finanszíroztak elő uniós projekteket, ám a költségvetés jelentős külső segítség nélkül állta a nehézségeket.

Ismertetése szerint a gazdasági folyamatok kedvező változását az is mutatja, hogy a pénzforgalmi hiány a megnövelt nyugdíjtámogatások, növekvő honvédelmi kiadások mellett is csökkent, 4593 ezermilliárd forintra. (Az Eurostat adatai az ESA-hiány pontos mértékéről később lesznek elérhetők.)

A GDP-arányos államadósság szintén tovább csökkent, 2022. végén 73,9 százalék volt, tavaly pedig tovább mérséklődött, a mutató csökkentése az EU-n belül 16 országnak, köztük Magyarországnak sikerült - számolt be.

Az elmúlt 10 napban 470 milliárd forintnyi uniós forrást számoltak el, az uniós források folyamatosan érkeznek

- jelezte a tárcavezető.

Varga szerint Magyarország továbbra is erős tartalékokkal rendelkezik, ezek meghaladják az 1200 milliárd forintot, a gazdasági növekedés tavalyi újraindulásával pedig a kormány tovább folytatja az egyensúlyi mutatók javítását, az államadósság és az államháztartási hiány csökkentését.

Az újabb sikeres dollárkötvény kibocsátásról elmondta:

szerdán 12 éves futamidejű dollárkötvényt bocsátottak ki 2,5 milliárd dollár értékben, a befektetők 5,6 milliárd dollár értékben tettek ajánlatot.

A jelentős érdeklődés is mutatja, hogy továbbra is erős a bizalom a magyar gazdaság iránt - vélte. A kibocsátás azt is biztosítja, hogy az ország adósságának finanszírozása több lábon álljon - tette hozzá, megemlítve, hogy mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van az ország, a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban. Tíz éve az adósság fele külföldi tulajdonban volt, mostanra ennek aránya a negyedére csökkent - emlékeztetett. A következő 5-6 hónapban a finanszírozási terv módosítása nem várható a tárcavezető szerint.

Kérdésre a miniszter megerősítette, hogy

az Orbán-kormány számításai szerint idén 3,6 százalék körül nőhet a GDP, és azt is jelezte, a 2024-es költségvetés számai ki vannak jelölve, a hiánycél pedig GDP-arányosan 2,9 százalék, "nekünk ezt kell tartani".

Az MNB-t érintő kérdésre kifejtette, a tárca mindig tiszteletben tartotta a jegybank működését, az elmúlt időszak kamatdöntései erősítették a gazdaság iránti bizalmat. A jegybank teszi a dolgát, közreműködik az infláció mihamarabbi leszorításában - fogalmazott Varga Mihály, aki közölte azt is, a főváros megkapta a tömegközlekedéshez járó támogatást 2023-ra, 10 milliárd forintot.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. MTI/Balogh Zoltán)