Csupa izgalom és demokrácia Áder János újraválasztása

Rövidesen megtudhatjuk azt is, hogy a Fidesz frakciója támogatja -e a Fidesz elnökségét. Minden bizonnyal.

A Fidesz-frakció még tárgyal Áder János köztársasági elnök jelöléséről a következő államfői ciklusra, azonban

minden bizonnyal egyetért majd a Fidesz elnökségével, és támogatja Áder Jánost

– közölte a frakció szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

Halász János azt mondta, nagyra értékelik Áder János munkáját, és örültek neki, hogy elfogadta a felkérést. Hangsúlyozta: reméli, nagy többséggel választják meg újra a mostani köztársasági elnököt.

Érdemes az előzményeket is újraolvasni fordított időrendben:

Áder János köztársasági elnök csütörtökön elfogadta a következő államfői ciklusra szóló felkérést, mint mondta elnöki tevékenysége elismeréseként tekint a Fidesz elnökségének egyhangú felkérésére.

Orbán karácsonyi interjúban azt mondta, hogy Ádert Jánost nagy tisztelet övezi a Fideszben, ha vállalja ismét őt jelölik.

Orbán Viktor személyesen tájékoztatta Áder Jánost arról, hogy a Fidesz ismét őt jelöli az államfői posztra - tájékoztatta a kormányfő sajtófőnöke pénteken az MTI-t.

Teljes volt a konszenzus a Fidesz elnökségében arról, hogy Áder János legyen a következő államfőjelölt – írta a Magyar Idők, Kósa Lajosra hivatkozva. 

Az atv.hu-t arról tájékoztatták, hogy Orbán Viktor Áder Jánost javasolta államfőnek Dobogókőn a Fidesz kihelyezett elnökségi ülésén.

Áder János hosszabb beszélgetést folytatott Kövérrel, majd utána felhívta Orbán Viktort, hogy tudassa: „nyitott rá”, hogy adott esetben vállaljon még egy ciklust a Sándor palotában, ha a miniszterelnök és a Fidesz őt jelölné államfőnek.

Kövér László (Fidesz) előzetesen arról tájékoztatott egy interjújában, hogy a Fidesz elnökségének decemberi kétnapos ülésén napirenden lesz a köztársaságielnök-jelölés kérdése, majd méltatta Ádert. 

Kósa Lajos napokkal később légből kapottnak nevezte az értesülést. A Fidesz alelnöke hozzátette: elnököt választani a parlament tavaszi ülésszakában kell majd, amelynek bizottsági ülései február 15-én, plenáris ülései pedig február 20-án kezdődnek. Kezdeményezni is fogja, hogy tárgyaljanak majd a parlamenti képviselőcsoportok.

Az atv.hu december 8-án arról írt, hogy Áder János helyett Balog Zoltán lehet a Fidesz elnökjelöltje.

Rubovszky György (KDNP) az Igazságügyi Bizottság elnöke egy nyilvánosságra került négyszemközti beszélgetésen azt mondta: Orbán Viktor nem engedi, hogy Áder János ismét induljon az elnökválasztáson