Meghalt a kislány, akit műszerhiány miatt szállítottak nyitott mellkassal egy másik kórházba

Tragédia.

A gyászhírt a kislány Klubrádióba betelefonáló nagymamája közölte, akinek elmondása szerint előzőleg 16 napig küzdöttek az orvosok a gyermek életéért. 

Az országossá dagadt botrányt is az idős asszony Klubrádiós telefonja nyomán robbant ki. Ebből derült ki ugyanis, hogy a az Országos Kardiológiai Intézetben nincs CT illetve MR, ezért a gyerekeket a Heim Pál Gyermekkórházba, a felnőtteket az István Kórházba szállítják át. Az intézet főigazgatója elmondta:

 hetente 8-10 beteget kell egy másik kórházba küldeniük műtét előtt a megfelelő gépek hiánya miatt. 

Hiába kérnek újra, meg újra, nem kapnak forrást a diagnosztikai eszközök beszerzésére. Balog Zoltán ígérete szerint jövőre kaphatnak CT-t. 

Kedden az ATV-n az emberminiszter tovább súlyosbította helyzetét azzal, hogy képes volt a következőt nyilatkozni:

Lehet, hogy nyitott mellkassal át kell szállítani a beteget egy másik kórházba, hogy CT-vizsgálatot kapjon, de eddig a másik kórházban sem volt CT. 

Az elhunyt kislány nagymamája a műsorban "végtelenül cinikusnak" nevezte Balog Zoltán szavait.

Frissítés: az intézet főigazgatója az MTI-nek mondta el, hogy a meghalt kislány állapotát nem befolyásolta, hogy egy másik létesítménybe kellett őt átvinni CT-vizsgálatra. Ofner Péter kifejtette, hogy a gyerek súlyos szívfejlődési rendellenességgel született, a műtét komplikált beavatkozás volt, az igen nagy vérzés miatt a mellkast nem zárták vissza. Sem a szállítás alatt, sem azt követően nem történt szövődmény.