7,7-es földrengés történt a Csendes-óceán alatt, cunami-riadót adott ki Új-Zéland és Ausztrália

7,7-es földrengés történt a Csendes-óceán alatt, cunami-riadót adott ki Új-Zéland és Ausztrália

Cunami-riadót adott ki Új-Zéland és Ausztrália, miután 7,7-es magnitúdójú földrengés történt a Csendes-óceán alatt - számolt be róla az MTI.

A földmozgás epicentruma mintegy 400 kilométerre a francia Új-Kaledóniához tartozó Loyauté-szigetektől dél-keletre, Vanuatutól mintegy 430 kilométerre volt - közölte az Amerikai Földtani Intézet (USGS).

Az amerikai cunami előrejelző központ szökőárriadót adott ki Amerikai Szamoára, és esetleges cunamiveszélyt jelzett más térségekre, így Vanuatura, a Fidzsi-szigetekre és Új-Zélandra.

A Csendes-óceáni Szökőár Központ azonnal cunami-riadót adott ki a közép-európai idő szerint szerda kora délután bekövetkezett földrengés után.

"A következő három órában veszélyes hullámok alakulhatnak ki a földrengés miatt"

- figyelmeztetett a központ, amely szerint 30 centiméter és egy méter közötti magasságú hullámok várhatók a Fidzsi-szigeteknél, Új-Zélandon és Vanuatun.

Röviddel később az ausztrál és az új-zélandi hatóságok is kiadták a szökőárriadót.

Az ausztrál meteorológiai intézet megerősítette a cunamiveszélyt, figyelmeztetve a Kelet-Ausztráliától közel 550 kilométerre fekvő Lord Hove-szigetcsoportnál várható veszélyekre.

Az új-zélandi katasztrófa-elhárítás az Északi-sziget lakói számára adott ki figyelmeztetést.

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint a 7,7 erősségű földrengés epicentruma az új-kaledóniai Tadine-tól 417 kilométere keletre, a fészke pedig 10 kilométer mélyen volt. A potsdami GEOFON intézet szerint ugyanakkor a földrengés 29 kilométeres mélységben történt.