Gyásznappá tennék a Rákellenes világnapot Magyarországon

Gyásznappá tennék a Rákellenes világnapot Magyarországon

Magyarországon 345 halálos daganatos megbetegedés jut százezer főre évente, amivel a mi mutatónk a legrosszabb az Európai Unióban.

Február 4-én volt a Rákellenes világnap, ezzel kapcsolatban Lukács László György, a Jobbik alelnöke közölte: pártja kezdeményezni fogja a törvényhozásban, hogy a Rákellenes világnap addig legyen gyásznap hazánkban, amíg nem sikerül a tragikus számokat leszorítani.

„Fel kell hívni a döntéshozók figyelmét a rákellenes programok támogatásának fontosságára, a lakosság figyelmét pedig arra, hogy mennyire fontos a helyes életmód és a szűrővizsgálatokon való részvétel. Azért van szükség a gyásznapra, hogy mindenki megértse, hogy csak együtt győzhetjük le a daganatos megbetegedéseket, és azért is, hogy megértsék, hogy a jelenlegi tragikus helyzeten csak a döntéshozók, a szakma és a lakosság közös összefogásával lehet változtatni.”

– írta közleményében Lukács.

A emberi erőforrások minisztere ennél jobbnak látja a helyzetet: Magyarországon minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához - mondta a rákellenes világnap alkalmából tartott keddi budapesti sajtótájékoztatóján Kásler Miklós.

Kiemelte: mind a labordiagnosztika, mind a modern sugárterápiás eszközpark rendelkezésre áll a gyógyításhoz, és Magyarországon minden rákellenes gyógyszer ingyenesen hozzáférhető, a társadalombiztosítás több mint 350 daganatellenes gyógyszert finanszíroz.

A WHO viszont nemzetközi trendekre figyelmeztet: szerintük majdnem a kétszeresére nőhet a rákos esetek száma a világon húsz év alatt.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nemzetközi rákkutatási szervezete (IARC) friss jelentése alapján 2018-ban a világon 18,1 millió embernél állapítottak meg rákot, közülük 9,6 millióan haltak meg. 2040-ben várhatóan mintegy 29-37 millió embernél alakul ki rosszindulatú daganat.

Az esetszám emelkedésének oka a világ népességének növekedése és idősödése, ám életmódbeli tényezők is hozzájárulnak - mondta el a dpa hírügynökségnek Michael Baumann, a német rákkutatási központ (DKFZ) vezetője, aki szintén hasonló emelkedésre számít.

"A tudomány jelen állása szerint ha az ember mindent elkövet: kerüli az elhízást, rendszeresen mozog, egyáltalán nem vagy csak kevés alkoholt fogyaszt, egészséges ételeket eszik, a rák ellen ajánlott minden oltást beadat és minden ajánlott óvintézkedést megtesz, úgy a rákos esetek 40 százaléka megelőzhető"

- magyarázta Baumann.