Az Észak-koreai fenyegetések miatt hadgyakorlatba kezdtek az amerikaiak

Az Észak-koreai fenyegetések miatt hadgyakorlatba kezdtek az amerikaiak

A Ronald Reagan nukleáris meghajtású amerikai repülőgép-hordozó pénteken ismét haditengerészeti gyakorlatokat kezdett dél-koreai hadihajókkal, egy nappal azután, hogy Észak-Korea újabb ballisztikus rakétákat bocsátott fel és harci repülőgépekkel gyakorlatozott, ami a riválisaival szembeni feszültség fokozódását jelentette, írja az MTI.

Az amerikai repülőgéphordozó és harccsoportja visszatért a Koreai-félszigethez közeli vizekre, miután Észak-Korea a hét elején nukleáris töltet hordozására képes rakétát indított, amely átrepült Japán fölött.

A rakétaindítás válasz volt arra, hogy az amerikai repülőgép-hordozó csoport korábban gyakorlatozott a dél-koreai haditengerészet hajóival. Észak-Korea az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat az ország lerohanásának gyakorlatának tekinti.

A legutóbbi kétnapos katonai manőverek, amelyekben amerikai és dél-koreai rombolók és más hajók is részt vesznek, a félsziget keleti partjainál lévő nemzetközi vizeken zajlottak. A gyakorlatok célja a szövetségesek védelmi képességeinek megerősítése

– derült ki a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményéből.

Észak-Korea az új gyakorlatokra újabb rakétakísérletekkel reagálhat, a phenjani külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy a repülőgép-hordozó csoport átcsoportosítása „komoly fenyegetést jelent a Koreai-félszigeten és annak közelében lévő helyzet stabilitására”.

Az amerikaiak és a dél-koreaiak augusztusban és szeptemberben is nagyszabású hadgyakorlatot tartott, válaszul a régió stabilitását veszélyeztető észak-koreai rakétakísérletekre.

Észak-Korea idei nagy ütemű fegyverkísérleteinek célja, bővíteni fegyverarzenálját, és hogy nukleáris fegyverekkel hitelesen fenyegethesse az amerikai szárazföldet és a regionális szövetségeseket, majd elismert atomállamként megerősödött pozícióból tárgyalásokat kezdjen az Egyesült Államokkal. Kevesebb mint két hét alatt hat rakétakísérlet volt.

A kedden tesztelt középhatótávolságú észak-koreai rakéta valószínűleg egy Hvaszong-12 típus volt, amely megfigyelők szerint képes elérni az Egyesült Államok csendes-óceáni területét, Guamot. A közelmúltban felbocsátott rövid hatótávolságú rakéták pedig Dél-Korea támadását színlelték.