Délvidék elcsatolásának 100. évfordulójára a szerbek óriási ünnepséget rendeznek

Ami nekünk gyász, nekik ünnep.

1918 november 25-én a Nagy Nemzetgyűlés kimondta, hogy Bácska, Bánát és a Szerémség a Szerb Királysághoz tartozik, két évvel később a Trianoni békediktátum szentesítette ezt.

Jövőre lesz tehát az esemény évfordulója, aminek lebonyolítására Újvidéken szervezőbizottságot alakítottak - írja a Délhír.

A bizottság elnöke Igor Mirovic, a tartományi kormány elnöke, a szerb elnök, Aleksandar Vucic pedig a tiszteletbeli elnöki posztot tölti be.

Nem csak óriási ünnepség lesz jövőre, de még egy múzeum nyitását is tervezik.

Mindeközben Jobbik által kezdeményezett 2020 Trianon emlékévvé nyilvánításáról szóló javaslatot a magát nemzetinek valló Orbán-kormány többször is leszavazta.

Ön szerint hányszor mond nemet a magát nemzetinek valló Orbán-kormány Trianon emlékévére?

Nemsokára kiderül, mert a Jobbik ismét benyújtotta azt a parlamenti határozati javaslatát, amelynek elfogadásával az Országgyűlés 2020-at Trianon Emlékévvé nyilvánítaná. Tette mindezt azután Szávay István és Farkas Gergely, hogy idén egyszer már elkaszálta a kezdeményezésüket a Fidesz-KDNP, méghozzá Lázár János beismerése szerint pusztán pártpolitikából.

A javaslat beterjesztője Szávay István emlékeztetett, hogy Románia ünnepséggel készül az elszakítás évfordulójára. Most, hogy a szerbek a legmagasabb politikai szinten álltak be a sorba, talán a magyar kormányzat is szükségesnek érzi majd, hogy megemlékezzünk a nemzet egyik leggyászosabb eseményéről.

Aleksandar Vucic az ünnepnap kapcsán így fogalmazott:

"Megmutatjuk, hogy Szerbia számára nincs jelentősebb esemény, mint az, amikor a Nagy nemzetgyűlés arról döntött, hogy a Vajdaság csatlakozzon Szerbiához."

Az elnök hozzátette, hogy azokat tisztelik és szeretik a térségben, akik békében élnek és saját hazájuknak tekintik az országot.

Az országban korábban már az is felmerült, hogy ünnepé nyilvánítsák az elszakadás napját.