Délvidéken is megnyílt Szávay István fogadóirodája

Két héttel a dunaszerdahelyi irodanyitó után tegnap Zentán is megnyitotta országgyűlési képviselői fogadóirodáját Szávay István, a Jobbik alelnöke.

Csütörtökön megnyílt Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő fogadóirodája a délvidéki Zentán – számolt be róla a DélHír portál. A politikus a megnyitón kihangsúlyozta, hogy a Jobbik megalakulása óta kiemelt figyelemmel fordul a külhoni magyarság sorsa és problémái felé. Megfogalmazása szerint a kettős állampolgárság törvényes kereteinek megvalósulása óta a nemzettestvéri kapcsolatokon felül már törvényi kötelessége is a magyar országgyűlési képviselőknek a külhoni magyar állampolgárok érdekképviselete.

A legnagyobb anyaországi ellenzéki párt alelnöke ezért két héttel ezelőtt már a felvidéki Dunaszerdahelyen is nyitott egy hasonló irodát, így a zentai a második ilyen külhoni központ. A dunaszerdahelyi megnyitó Felvidéken igen komoly vihart kavart, a magyar kormány lényegében még saját állampolgársági törvényével is szembement akkor, amikor provokációnak nevezte azt az irodát.

Szávay most kiemelte, reméli, hogy Délvidéken megértik, az iroda nem provokáció, célja nem az, hogy valami ellen legyenek, hanem valakiért, a helyi magyarságért kívánnak cselekedni. A felvidékitől eltérő fogadtatást jelzi, hogy a zentai megnyitón részt vett Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke, helyi önkormányzati képviselő és Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) elnöke is.

Az iroda működési céljai kapcsán Szávay István kifejtette, hogy az irodába minden délvidéki magyart várnak, akinek bármilyen kérdése, panasza vagy akár építő jellegű kritikája lenne. Ugyanakkor a csonkaországban tanuló vagy dolgozó délvidéki magyarok konkrét problémáit és felvetéseit is helyben tudja fogadni a Jobbik. A képviselő leszögezte, az irodába nincs bejelentkezés, nincs szűrés, oda minden jószándékú magyar embert szeretettel várnak.

Az iroda minden csütörtöki napon 17:00 és 19:00 óra között lesz nyitva Zentán, a Dositej Obradović utca 2. szám alatt (a „tyúkpiac” mellett, az SP Market melletti kapualjban). A Jobbik alelnöke ígérete szerint legalább negyedévente személyesen is fogadóórát fog itt tartani.

Az Alfahír az irodanyitó kapcsán megkereste Szávay Istvánt, aki felhívta a figyelmet a szabadkai és a zentai iroda közti különbségre. „Szabadkán kifejezetten pártirodát nyitottunk, amit a rendkívül komoly hatósági nyomás hatására kénytelenek voltunk bezárni. Zentán egy teljesen más helyzet van, az itteni iroda nem pártiroda, hanem országgyűlési képviselői fogadóiroda, melyet az Országgyűlés finanszíroz. Ezeket az irodákat nem csak a csonkaországban van lehetőség megnyitni, én pedig fontosnak tartom, hogy a külhoni állampolgárokkal is személyesen tarthassam a kapcsolatot.”