Előbb nem mutatkozott, majd elpucolt a fideszes polgármester

Kellemetlen perceket okoztak a jobbikosok a kormánypárti politikusnak.

Nem tétlenkedik a polgármesteri tisztségébe visszahelyezett Váradi László: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecser fideszes vezetője annak ellenére megtagadta a Jobbiktól, hogy a művelődési házban lakossági fórumot tartsanak, hogy egy január 30-án keltezett dokumentum világosan kimondja:

"A 2018. április 8. napjára kitűzött országgyűlési képviselőválasztás eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról szóló 3/2018.(.11) IM rendelet 28.S alapján a választási kampányidőszak 2018. február 17-től 2018. április 8-án 19 óráig tart. A választási kampány időszakában minden arra igényt tartó politikai párt részére 1 alkalommal ingyenesen fogjuk biztosítani a Művelődési Ház igénybe vételének lehetőségét."

A tájékoztatást Lengyel Lászlóné alpolgármester írta alá, és látta el a város pecsétjével. Mégpedig abban az időszakban, amikor Váradi László éppen nem töltötte be a városvezetői tisztséget, mert - mint arról portálunk is beszámolt - a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság januárban elrendelte Váradi László polgármesteri tisztségéből történő felfüggesztését az elsőfokú ítélet meghozataláig.

A bíróság felfüggesztette polgármesteri tisztségéből a fideszes városvezetőt

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecser első embere ellen a városi önkormányzat képviselőtestülete tett feljelentést. Az ügy érdekessége, hogy a testület október 30-i, rendkívüli zárt ülésén a kormánypárti képviselők támogatásával döntöttek a fegyelmi eljárás megindításáról, illetve arról, hogy a vizsgálat 30 napos idejére felmentik Váradit a tisztségéből.

Miután azonban a tisztsége megszüntetése iránti keresetet első fokon elutasította a bíróság, Váradit február 19-én visszahelyezték hivatalába.

Váradi László tehát újra polgármester lett, éppen két nappal azután, hogy az országgyűlési kampány hivatalosan is elindult. 

A Jobbik március 10-én szeretett volna kampányrendezvényt tartani a helyi művelődési házban, s az alpolgármesteri tájékoztatást figyelembe véve attól nem is kellett tartaniuk, hogy erre mégsem kerülhet majd sor.

Ám a jelek szerint ezek a napon mégsem lesz Jobbik-fórum Demecserben.

A portálunk birtokába került dokumentum tanúsága szerint ugyanis Váradi László a következőkkel indokolta Gyüre Csabának, a térség jobbikos országgyűlési képviselő-jelöltjének, hogy a Jobbik miért nem tarthat lakossági fórumot közintézményben:

"Megkeresésére, mely szerint szeretnék az Erkel Ferenc Művelődési Ház nagytermét lakossági fórum megtartása céljából igénybe venni 2018. március 10-én, tájékoztatom Ont hogy Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati ingatlanok hasznosításának díjairól szóló 4/2016. (II.3.) önkormányzati rendelete 5.S-a alapján a Müvelődési Házat társadalmi és politikai jellegü, illetve önkormányzati vagy egyéb országos választásokkal összefüggö rendezvényekre már évek óta nem adjuk bérbe és ezt a kialakult hagyományt szeretnénk megtartani és folytatni a jövőben is."

A hivatkozott, 4/2016(II.3) számú önkormányzati rendelet kifejezetten arról rendelkezik, hogy a város tulajdonában lévő ingatlanokat milyen feltételek mellett, és mennyi pénzért biztosítják személyek, illetve szervezetek számára. 

Ennek 5. paragrafusa rögzíti, hogy a bérbeadói jogokat a polgármester gyakorolja, és jogosult saját hatáskörében megállapítani a bérleti díj mértékét a rendelkezésre álló körülmények figyelembevéételével.

Az 5. § tehát valóban lehetővé teszi a polgármester számára, hogy ne adja ki a Jobbiknak a művelődési házat, ("a bérbeadói jogokat a polgármester gyakorolja") ugyanakkor Váradi indoklásának azon része, hogy "önkormányzati vagy egyéb országos választásokkal összefüggö rendezvényekre már évek óta nem adjuk bérbe és ezt a kialakult hagyományt szeretnénk megtartani és folytatni a jövőben is.", nem igaz. 

Ugyanis 2016. július 31-én, tehát a már többször idézett önkormányzati rendelet 2016 februári elfogadása után 

időközi polgármester- és képviselő-testület választást is tartottak Demecserben, aminek kampányában a Jobbik - ellentétben Váradi állításával - tartott lakossági fórumot önkormányzati tulajdonú épületben.

Gyüre Csaba szerette volna személyesen megérdeklődni a fideszes városvezetőnél, hogy a hozzájuk is eljutott január 30-i hivatalos tájékoztatást (amely kampányidőszakban egy alkalomal ingyenesen biztosít helyet lakossági fórum céljára) figyelembe véve miért nem bocsájtja a Jobbik rendelkezésére a művelődési házat.

A Jobbik képviselőjelöltjét arról tájékoztatták, hogy Váradi László polgármester úr nem tartózkodik a hivatalban. Miután azonban Gyüre Csaba távozott a helyszínről, valahogy mégis csak előkerült Váradi, akit a jobbikos kampánycsapat tagjai vettek észre, amint a képen is látható kisbusszal távozik a hivataltól. 

Lapunk érdeklődésére Gyüre Csaba elmondta: a demecseri lakossági fórumot annak ellenére meg fogják tartani egy későbbi időpontban, hogy a Jobbik nem kapta meg használatra a köztulajdonban lévő művelődési házat.