Deutsch megszegte ígéretét, nem ült le Novák Előddel

"Deutsch Tamás szószegése és hivatali mulasztása miatt meghiúsul a konzultáció"- szögezte le az esemény elején Novák Előd, a Jobbik alelnöke.

"Deutsch Tamás szószegése és hivatali mulasztása miatt meghiúsul a konzultáció"

- szögezte le az esemény elején Novák Előd, a Jobbik alelnöke, ahol rajta és a sajtó munkatársain kívül Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője, valamint Németh Zsolt, a párt szakpolitikusa képviseltette magát.

Novák elmondta: a Jobbik hosszú idők hiábavaló küzdelme után Deutsh Tamáshoz, az internetes konzultációért felelős biztoshoz fordult az ingyenes internetről való konzultáció érdekében. Mindez júliusban történt, Deutsch Tamás pedig el is fogadta a meghívást, időpontnak augusztus 4-ét jelölte meg. Egy nappal a megbeszélt konzultáció előtt azonban "álláshalmozására hivatkozva" lemondta a találkozót, majd a szabadságok miatt augusztus végére ígértek újabb időpontot, de újabb és újabb kifogásokkal rendre lemondták a találkozót. Végül kijelentették: nem konzultálnak a Jobbikkal, a terveikről pedig a gazdasági bizottság előtt fognak beszámolni. Novák szerint Deutsch ezzel hivatali mulasztást követ el, ami egyben a konzultáció megcsúfolása is, ám miután megismerte a Jobbik programját, ő maga állt elő az ingyenes internet - egyelőre eléggé korlátozott - bevezetésével.

A Nemzeti Konzultáció Titkársága ma azt állította, hogy Novák Előd valótlanságot állít azzal, hogy Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos péntek délutánra elfogadta a meghívását az ingyenes internet bevezetéséről szóló személyes konzultációra. Novák ezzel kapcsolatban elmondta: mint az újságíróknak bemutatott levélből is látszik, Deutsch korábban valóban elfogadta a meghívást, azt pedig nem állította sem ő, sem a párt sajtóosztálya, hogy a mai eseményen is jelen lenne a Fidesz politikusa. Az alaptalan vádaskodás miatt Novák Előd jogi elégtételt vesz majd.

A Jobbik örömmel vette, hogy a kormány is elmozdulni látszik az internetadótól az ingyenes internet bevezetése felé, és minden magyar településen elérhetővé tennék azt legalább egy bizonyos területen. Novák emlékeztetett: a Jobbik már korábban elindította az internetbarát települések mozgalmát, és az általuk vezetett településeken már meg is valósították az ingyenes wifi-szolgáltatást.

Örülnek annak is, hogy az internethasználati díjak csökkentéséről is hajlandó tárgyalni a kormányzat, hiszen a Jobbik a reklámadó bevezetése óta szorgalmazza, hogy az abból befolyó bevételt az ingyenes alapszintű internet bevezetésére kéne fordítani. Az áfacsökkentés azonban, amire a kormányzat készül, európai uniós irányelvekbe ütközik, erre Novák Előd már többször is felhívta a kormányzat figyelmét, ám ezt a kabinet nem fontolta meg.

Tokody Marcell, a Jobbik budapesti fővárosi képviselője elmondta: a fővárosban már sikerről is be tud számolni, hiszen javaslatára vizsgálják az egész Budapest területére kiterjedő ingyenes wifi-szolgáltatás bevezetésének lehetőségét. A legfrissebb hírek szerint január 30-án kerül majd a közgyűlés elé a jelentés, melyből kiderül, hogy milyen metódusok alapján lehet bevezetni a szolgáltatást. A politikus hozzátette: Magyarország alaptörvénye is kimondja, hogy az állam működésének hatékonysága, a közszolgáltatások színvonalának emelkedése, a közügyek jobb átláthatósága és az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében törekszik az új megoldásoknak és a tudomány eredményeinek alkalmazására, vagyis ha bármilyen mód van az ingyenes internet bevezetésére, akkor ezt az alaptörvényből következően is meg kell tenni. Tokody hozzátette: előterjesztésében nemzetközi példákat is felsorakoztatott, így látható, hogy nem utópisztikus elképzelésről, hanem működő modellről van szó.