Stummer kérdez: Visszaadta-e Dzsudzsák a diplomata-útlevelet?

Stummer kérdez: Visszaadta-e Dzsudzsák a diplomata-útlevelet?

Hiba próbálja Szijjártó Péter külügyér és a többi diplomata nagypályásnak beállítani magát, ők csak a kiskapukat keresik – mondta Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke a Facebookon kedden közzétett videójában. Ugyanis – hívta fel a figyelmet – a vonatkozó törvény szerint

kizárólag az utazás időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat

az a személy is, akinek útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezi.

Államtitkár: „Méltó és érdemes" Dzsudzsák Balázs a diplomata-útlevélre

Dzsudzsák Balázs a magyar nemzeti labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, és igen, ezáltal méltó és érdemes a diplomata útlevélre - ezzel az egymondatos indoklással válaszolta meg Magyar Levente államtitkár, hogy miért rendelkezik diplomata-útlevéllel a válogatott játékos. A kérdést azt követően tette fel a DK-s Vadai Ágnes a külügynek, hogy kiderült, Dzsudzsák Balázst a magyar állam mint diplomatát hozatta haza a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Arab Emírségekből.

Ez azt jelenti, hogy – ellentétben az egyszerű, bárki által igényelhető, öt évig érvényes bordó okmánnyal – a diplomata-útlevél ilyen esetben csak egy meghatározott útra érvényes. Vagyis – mondta Stummer – Szijjártó

legfeljebb arra az időszakra biztosíthatta ezt a kiváltságot Dzsudzsák Balázsnak, amíg ő a járvány időszaka alatt hazaérkezik Magyarországra.

Vagyis a kérdés nem az, hogy a csapatkapitány jogosan kapta-e meg, hanem az, hogy

ez a diplomata-útlevél nála van-e még, vagy már visszaadta.

A Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke közölte, írásbeli kérdéssel fordul Szijjártó Péterhez és a külügyi tárcához, hogy mondják meg, Dzsudzsák, aki „méltó és érdemes” volt diplomata-útlevélre, hazaérkezését követően visszaadta-e ezt az okmányt.