Márki-Zay magára haragította az ellenzéki pártokat: a DK bocsánatkérést szeretne, Jakab a sértegetések befejezését kérte

Márki-Zay magára haragította az ellenzéki pártokat: a DK bocsánatkérést szeretne, Jakab a sértegetések befejezését kérte

Miután Karácsony Gergely a Kossuth Lajos téren tartott rendkívüli sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy visszalép az ellenzéki előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péter javára, elindult az ellenzéki pártok közötti adok-kapok.

Zöld jelölt hiányában az LMP a semlegesség felé mozdult el

Első körben az LMP jelentette ki, hogy a két miniszterelnök-jelöltet, Dobrev Klárát és Márki-Zay Pétert sem fogják támogatni az előválasztáson.

DK: Márki-Zay kérjen bocsánatot a szavazóinktól!

Nemrégiben pedig a DK adott ki rögtön két sajtóközleményt is. Mindkettőt Márki-Zay mai sajtótájékoztatón tett kijelentése kapcsán, miszerint Karácsony a DK felől is kapott megkereséseket. Ezt a párt erőteljesen cáfolta nyilatkozatában, ami szerint

Márki-Zay Péter kijelentésével ellentétben a DK nem kereste meg Karácsony Gergelyt és nem tárgyalt vele visszalépésről. Azt javasoljuk, hogy az előválasztás szellemiségét megóvva minden szereplő tartózkodjon az igaztalan kijelentésektől, vigyázzunk egymásra!

A DK azt sem nézte jó szemmel, hogy Márki-Zay szerint "aki Dobrev Klárára szavaz, az Orbán Viktorra szavaz", így ezt sem hagyhatták szó nélkül és ezúttal már bocsánatkérést is várnak a politikustól:

Márki-Zay Péter a mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy aki Dobrev Klárára szavaz, az Orbán Viktorra szavaz. Ezzel több mint 214 ezer olyan embert sértett meg, akik az első fordulóban Dobrev Klárára szavaztak. Tisztelettel arra kérjük Márki-Zay Pétert, hogy kérjen bocsánatot azoktól a tisztességes ellenzéki polgároktól, akiket ebben az országban utolsóként lehetne fideszességgel vádolni.

Jakab: Vége a visszalépek, nem lépek komédiának

Eközben a Jobbik elnöke, Jakab Péter Facebook-bejegyzésben reagált a péntek délelőtti eseményre és azt írta "három továbbjutó jelölt közül most egy úgy döntött, nem akar elmenni a falig, beáll más mögé. Ezt is tudomásul veszem. Elfogadom, ha valaki menet közben elfárad. Annak meg kifejezetten örülök, hogy a választókat nem fárasztjuk tovább a „visszalépek, nem lépek” komédiával".

Most már foglalkozzunk az országgal, és vigyázzunk az összefogásra, vigyázzunk a választókra. Mindezt nem szolgálja, ha az egyik miniszterelnök-jelölt a másik szavazóit azzal vádolja, hogy valójában ők Orbán szavazói. Fejezzük be a választók sértegetését, hisz nem megosztani kell őket, hanem egyesíteni

- írja Jakab, aki Márki-Zay azon vádja kapcsán, miszerint a jobbikosok nem segítik a kampányt, két dolgot ajánlott a miniszterelnök-jelölt figyelmébe: "a Jobbik nem csak az első, de a második forduló sikeres megrendezését is erőn felül segíti mind aktivistákkal, mind pénzzel". Majd ő is nyugalomra intette Márki-Zayt: "Nélkülem van második forduló, de a Jobbik nélkül nem lenne. Szóval kicsit több tiszteletet kérek a jobbikosoknak, mert nélkülünk nem csak második forduló, de kormányváltás sincs".

Egyedül a Momentum ünnepelte önfeledten a visszalépést

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke az ellenzéki pártok többségével ellentétben köszönetet mondott Karácsony Gergelynek a visszalépéséért. Ez nem okozott különösebb meglepetést, hiszen a Momentum csütörtökön Márki-Zay mögé sorakozott fel.

Karácsony Gergely ma egy nehéz, de fontos döntést hozott meg a haza érdekében azzal, hogy visszalépett Márki-Zay Péter javára. Köszönöm a kormányváltást és korszakváltást akaró ellenzéki választók, így az új politikai generáció nevében is. Remélem, ő is tudja: óriási szükségünk van rá az Orbán-rendszer elleni harcunkban és azt követően az új, szabad, európai Magyarország felépítésében

- írta bejegyzésében Fekete-Győr.

A szocialisták elfogadták a döntést, a győztest fogják támogatni

Az MSZP azon túl, hogy tudomásul veszi Karácsony Gergely döntését, a továbbiakban is azért dolgozik, hogy 2022-ben megvalósuljon a változást akaró emberek és az ellenzéki pártok közös célja - közölte reagáló közleményében a szocialista párt.

Mint fogalmaztak, az MSZP, ahogy az első forduló megszervezésében és lebonyolításában is oroszlánrészt vállalt, úgy a második forduló sikeres megvalósításához is hozzá fog járulni.

Álláspontjuk változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatják a 2022-es országgyűlési választáson.