Az ukrán külügyér szerint a "Lavrov-rendes" Szijjártó ostobaságokat talál ki a választások előtt

Az ukrán külügyér szerint a "Lavrov-rendes" Szijjártó ostobaságokat talál ki a választások előtt

Mint arról beszámoltunk, Szijjártó Péter egy Twitter-bejegyzésre hivatkozva arról beszélt, hogy alkut kötött Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Márki-Zay Péter, és kormányváltás esetén elindulnának a fegyverszállítmányok, sőt a szankciókat is kiterjesztenék.

Alufólia sisak - Szijjártó szerint Márki-Zay Péter alkut kötött az ukrán elnökkel

Alkut kötött Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Márki-Zay Péter "baloldali" miniszterelnök-jelölt. Kormányváltás esetén elindulnának a fegyverszállítmányok, de a szankciókat is kiterjesztenék - közölte Szijjártó Péter, egy Twitter-bejegyzésre hivatkozva. „Ha Magyarországon a baloldal kormányozna, akkor azonnal megszavaznák a gáz- és olajszállításra vonatkozó szankciókat.

A magyar külügyminiszter aztán szerdán ennél is tovább ment, és azt mondta, hogy az ukrán kormány befolyásolni akarja a vasárnapi választásokat. Nem kellett sokat várni, meg is érkezett a válasz Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztertől.

Az ukrán külügy kategorikusan elutasítja Szijjártó próbálkozását, hogy bevonja Ukrajnát a magyar kampányba

Kategorikusan elutasítjuk Szijjártó Péter külügyminiszter azon próbálkozásait, hogy Ukrajnát bevonja a magyarországi belpolitikai harcba - írta kedden a Facebookon Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője, amit a 24.hu szúrt ki. Ahogy arról az Alfahíren is beszámoltunk, Szijjártó Péter kedden délelőtt azt állította, hogy alkut kötött egymással Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hogy kormányváltás esetén elindulnának a fegyverszállítmányok, de a szankciókat is kiterjesztenék.

Kuleba közölte: "Magyarország ukrajnai hozzáállásával ellentétben mi soha nem avatkoztunk bele Magyarország belügyeibe, különösen a választásokat megelőző napokban".

Hozzátette:

"Sajnálatos, hogy a választások előtti rövid távú haszon érdekében Szijjártó miniszter úr kész ostobaságok kitalálására, ezzel tönkretéve a kettőnk között hosszú távon létrejött kapcsolatot. Ha a Lavrov-rend fontosabb számára, mint a velem való kapcsolat, akkor célszerű lenne ezt nyíltan közölni."