Döbbenetes ítélet a Bajtársiasság napja miatti kártérítési perben

A bíróság szerint bár a gárdista tüntetés feloszlatása jogellenes volt, de az azt követő rendőri agresszió jogszerű. Kis magyar abszurd.

Emlékeztettek: ezen a napon a rendőrség 216, a Magyar Gárda feloszlatása ellen és a politikai foglyok szabadon bocsátásáért tüntetőt hurcolt el az Erzsébet térről. Az oszlatásban tizenheten megsérültek. A törvényszék bírája, dr. Palotás Gergely figyelmen kívül hagyta az ezen és hasonló ügyekben született korábbi jogerős ítéleteket, amelyek átlagosan 400-900 ezer forint összegű kártérítésről szóltak, sőt azt a kúriai döntést is, amely az egész Erzsébet téri oszlatást jogellenesnek nyilvánította Kiss Róbert volt gárdakapitány által indított perben. 
 
A bíróság döbbenetes módon csupán a gyülekezési jog és a vélemény-nyilvánítási szabadság sérelmét mondta ki, ugyanakkor a testi épséghez és egészséghez, valamint a személyes szabadsághoz fűződő jogok sérelmét nem, holott a felperes gárdistákat, Kormány Sándor volt budapesti gárdakapitányt és kilenc társát minden jogalap nélkül ingerlőgázzal lefújták, megbilincselték, előállították, és hosszú órákon át fogva tartották.

Jogellenes, de jogszerű?

A mostani verdikt azt az abszurd jogi következtetést tartalmazza, hogy  bár a tüntetés feloszlatása jogellenes volt, de minden ezt követő rendőri agresszió: a lefújások, verések, vonszolások, tonfacsapások és előállítások jogszerűek voltak, mivel a jelenlevők engedelmességi kötelességgel tartoztak, így az "intézkedések szükségesek és arányosak voltak." 
 
A Nemzeti Jogvédő Szolgálat szerint fontos emlékeztetni arra, hogy a Fővárosi Törvényszék 2013. júliusban ugyanezen ügyben meghozott korábbi első fokú ítéletében megállapította, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megsértette ezen tíz gárdista személyhez fűződő jogait, az előállítás miatt a személyes szabadságukat, a tüntetésen való részvételük megakadályozásával pedig a gyülekezési jogukat, illetve akiket közvetlenül bántalmaztak, lefújtak, vagy megbilincseltek, azoknál a testi épség sérelmét is.
 
További részleteket itt olvashat az ügyről.
 
Almási Lajos videós tudósítása a tárgyalásról Kormány Sándor volt budapesti gárdakapitány és dr. Gaudi-Nagy Tamás nyilatkozataival eredeti dokumentumfelvételekkel