Döbbenetes: Tömegesen menekülnek az orvosok

Győrben, Budapesten, Veszprémben is felmondtak.

Egy hónapja az Index arról írt, hogy a budapesti Szent Imre kórházat tömegesen hagyják el az orvosok. A kórház akut ellátással foglalkozó osztályairól álltak fel a szakemberek, azért, mert állítólag nincs pénz, és így már nem tudnak felelősen gyógyítani. Olyan osztály is van, ahol a felmondott vezető lelkiismereti alapon jár besegíteni, különben megállna a betegellátás.

A helyzet odáig fajult, hogy 

műtét előtt engedélyt  kell kérni a gazdasági irodától egy katéter beszerzéséhez.
 
ezért barkácsmegoldásokat alkalmaztak. Tömeges felmondással fenyeget a helyzet a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban is, ott egy antipatikus főorvosnő miatt lengette be a belgyógyászati centrum osztályvezető főorvosa és 15 orvosa, hogy kollektíven és egy időben felmondanak. 
 
A Szent Imre egyik dolgozója szerint: 

"Nagyon hiányzik a kórházból az az évi néhány milliárd forint, amit adósságkonszolidáció címen beletett a kormány." 

Az alfahir.hu értesülései szerint Dr. Gazdag Gábor László a Merényi Gusztáv Kórház vezetője is benyújtotta a felmondását, amit elfogadtak.

A kisalfold.hu árnyalja a képet,

a hírportál értesülései szerint elkeseredett hangú levelet írt alá tizenhat győri sebész még a decemberi ünnepek előtt, s kérték az ügyeleti pótlékaik újragondolását A túlterheltségre hivatkoztak többek között, ami abból fakad, hogy nemcsak a baleseti- és idegsebészet, hanem az általános sebészet is regionális feladatot lát el. Ezt azt jelenti, hogy a Nyugat-Dunántúl összes súlyos esetét a győri sebészeknek kell fogadniuk – többek között az ügyeleti idejük alatt is. 

Vélhetően a levélben utalás szintjén, egy fél mondattal a felmondás legvégső lehetősége is felmerült, de prof. Oláh Attila sebész főorvos határozott állítása szerint osztályának egyetlen orvosa sem szeretne felmondani és elmenni.

Nyilvánvalóan súlya van ugyanakkor annak, hogy a levél alján tizenhat név szerepel.

Fotó: Béli Balázs