Meghátrált a Fidesz-kormány a fideszes ÁSZ-vezér nyilatkozata után

Meghátrált a Fidesz-kormány a fideszes ÁSZ-vezér nyilatkozata után

Reagált a Pénzügyminisztérium Domokos László volt fideszes képviselőnek, az Állami Számvevőszék elnökének tegnapi felvetésére. A tárca az ATV megkeresésére küldött válaszában így fogalmaz:

A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint a munkavállaló szabadon rendelkezik az adózott jövedelméről, mi abba nem kívánunk beleszólni, így a javaslatot nem támogatjuk.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Domokos László a Világgazdaságnak adott interjúban így fogalmazott:

A kormányzat tehetne egy ajánlatot a foglalkoztatónak, hogy a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem közvetlenül a dolgozóknak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak.

Mint emlékezetes, 2011-ben Orbánék azzal az ürüggyel vették át a központi költségvetésbe (majd költötték el) a magyar munkavállalók kötelezően fizetett magánnyugdíjpénztári megtakarításainak 3000 milliárd forintra rúgó összegét, hogy

azt a pénztárak eltőzsdézték.

Ehhez képest állt elő a fideszes ÁSZ-elnök egy, a kötelező pénztári tagsághoz kísértetiesen hasonló javaslattal.

Ok, most már biztos, hogy jön a válság: az ÁSZ-elnök kötelező takarékoskodást írna elő mindenkinek | Alfahír

"Háromhavi megtakarítást a családoknak!" - harsogja a hétfői Világgazdaságnak adott Domokos László-interjú címe. Az Állami Számvevőszék elnöke azonban ezt nem az EU második legalacsonyabb életszínvonalának emelésével biztosítaná - hanem azzal, hogy kötelezné a magyarokat, hogy tegyenek félre a fizetésükből.

A fideszes felvetést a Magyar Szakszervezeti Szövetség is élesen kritizálta. Az érdekvédelmiek ernyőszervezete szerint Domokos ötletének megvalósítása

háztartások sorának mindennapi megélhetését közvetlenül veszélyeztetné.

Felhívják a figyelmet:

Ma, amikor több mint hárommillió munkavállaló fizetése nem éri el a KSH által közölt átlagosan bruttó 324 ezer forintot, vagyis száz dolgozóból hetven nem keres ennyit, a rendszer átalakításán kellene gondolkodni: a magas fizetéssel rendelkezők vállaljanak többet a közterhekből, az alacsony keresetűeknek pedig maradjon több a zsebében.

A kötelező megtakarítással a munkavállalók 40 százaléka kerülne óriási bajba | Alfahír

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a kényszer megtakarítás helyett az egykulcsos személyi jövedelemadó eltörlésére és a profit újraelosztására lenne szükség. Álláspontjuk szerint Domokos László ötlete elfogadhatatlan megoldás, hiszen a munkavállalók több mint negyven százaléka a minimálbért, illetve a szakmunkás bérminimumot keresi, ami alig haladja meg a létminimumot.