Trump azt állítja, nem az oroszok, hanem Kína törte fel Hillary Clinton levelezését

Az amerikai elnök a bizonyítékokkal még nem állt elő.

Trump sem bizonyítékkal, sem további információval nem szolgált állításának alátámasztására.

Az amerikai elnök egyben felszólította a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és az igazságügyi minisztériumot, hogy küszöböljék ki eddigi tévedéseiket, különben végleg elveszítik hitelességüket.

Trump egy kicsivel korábban is erről a témáról írt a Twitteren:

„Kína betört Hillary Clinton magánszerverére. Biztosan nem Oroszország volt (csak viccelek!)? Mekkora az esélye annak, hogy az FBI és az igazságügyi minisztérium urai a helyzetnek? Igazából nagyon nagy sztori. Sok bizalmas információval!”

A dpa német hírügynökség szerint az amerikai vezető egy jobboldali populista blog (Daily Caller) értesüléseire alapozhatta állításait. A Daily Caller két névtelen forrásra hivatkozva gyanúsította meg Kínát. A blogot egyébként sem tekintik megbízató hírforrásnak.

Amerikai hírszerzők Oroszországot vádolják a demokraták levelezésének feltörésével. Moszkva lépésének célja e verzió szerint az volt, hogy az akkori republikánus elnökjelölt, Donald Trump nyerje meg a választást.

Egy amerikai vádesküdtszék az orosz katonai hírszerzés (GRU) 12 tisztje ellen emelt vádat, mert beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba. Robert Mueller különleges ügyész vizsgálja Oroszország szerepét, illetve azt is, hogy összejátszott-e Trump kampánystábja Moszkvával.

Az orosz kormányzat következetesen tagadta, hogy befolyásolni igyekezett volna az elnökválasztás kimenetelét, Trump pedig az összejátszásra vonatkozó feltételezéseket találta felháborítónak.

Tavaly áprilisban az amerikai elnök már felvetette: lehet, hogy Kína áll a kibertámadás mögött. Ezt a gyanúját akkor sem támasztotta alá bizonyítékkal.