Trump állítólag titkos információkat osztott meg az oroszokkal

De valójában erre semmilyen bizonyítéka sincs a The Washington Postnak.

A lap nem hivatkozik konkrét forrásokra, csupán meg nem nevezett „jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőkre” alapozza homályos értesüléseket.

Állítólag Trump arról beszélt az orosz külügyminiszternek és a kíséretében lévő Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet laptopokba beépített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani, ennek fejleményeiről pedig ő naponta kap hírszerzési jelentéseket.

A The Washington Post szerint ezzel Trump „veszélybe sodorhatta az amerikai hírszerzés forrásait is”, ráadásul a hírszerzési adatok egy harmadik féltől származtak, amely nem adott engedélyt a kiszivárogtatásukra.

Rex Tillerson külügyminiszter a lap sejtetetéseire közleményben reagált:

„A találkozón Trump elnök Lavrov külügyminiszterrel a témák széles körét vitatta meg, köztük a terrorelhárításra vonatkozó közös erőfeszítéseket és fenyegetéseket is. (...) ám a forrásokat, a módszereket vagy a katonai hadműveleteket nem vitatták meg.”

Dina Powell, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági főtanácsadója közleményében hamisnak minősítette ezt a történetet. Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó, aki ugyancsak jelen volt az amerikai-orosz találkozón, a lapnak hangsúlyozta: az elnök és a külügyminiszter

„egyetlen pillanatig sem fedtek fel olyan hírszerzési forrásokat vagy módszereket, amelyek már ne lettek volna nyilvánosan is ismertek”.

A kongresszusi politikusok is szkeptikusan reagáltak.

„"Zavarba ejtő, ha egyáltalán igaz” - fogalmazott Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke „problematikusnak” nevezte az ügyet, de ő is fenntartásait hangoztatta az információk valóságtartalmát illetően.

„Zavarónak mondanám, de mielőtt kommentálnánk, először derítsük ki, hogy mi történt” – jelentette kiJohn McCain republikánus politikus, a szenátus katonai ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője.

A demokrata Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának tagja Twitter-bejegyzésben úgy fogalmazott: „Ha ez igaz, akkor ez óriási pofon a hírszerző közösségnek.”