„Donald Tusk az ördög és az ostobaság megtestesítője”

Witold Waszczykowski Donald Tusk legutóbbi tweet-bejegyzésére válaszolt a lengyel rádióban. Az Európa Tanács elnöke boldog új évet kívánt, és azt írta a mikroblogra, hogy hazája szabaduljon meg a butaságtól és a gonoszságtól. Waszczykowski erre úgy reagált: Donald Tusk "az ördög és az ostobaság megtestesítője”, és az Európai Tanács elnöke „még semmit sem segített Lengyelországnak”.

Waszczykowski a lengyel rádiónak adott interjúban arról is beszélt, hogy aggódik a Lengyelországról kialakult kép miatt, és azt szeretné, ha az ország egy „normális” demokrácia lenne.

A külügyminiszter szerint Oroszország egy „szuverén demokráciát”, míg a Nyugat egy „liberális demokráciát” szeretne, de ő maga inkább azt akarja, hogy Lengyelország egy „jelző nélküli demokrácia” legyen.

„Egy normális demokráciát szeretnénk, amelyben aki megnyeri a választást, kormányozhat és az végrehajthatja a programját. Az lenne a jó, ha Lengyelországra stabil országként tekinthetnének”

- mondta Waszczykowski.

Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazság (PiS) párt vezetője a múlt héten határozottan kijelentette: Lengyelország nem támogatja Donald Tusk ismételt jelölését az Európai Tanács elnöki tisztségére.

Tusk 2007 és 2014 között Lengyelország miniszterelnöke volt, előtte pedig társ-alapítója a jelenleg ellenzékben lévő Civil Platform Pártnak (PO).

Jarosław Kaczyński azt mondta róla: „ez egy olyan ember, aki tudomásom szerint büntetőeljárás alanya lehet”,majd arra is kitért, hogy a vele kapcsolatos gyanúsítások a 2010. évi szmolenszki repülőgép-katasztrófához és egyéb ügyekhez kapcsolódnak.

A kormányzó PiS vizsgálatot kezdeményezett a 2010. évi szmolenszki repülőszerencsétlenség ügyében, amelyben életét vesztette az akkori elnök, Lech Kaczyński is. Szintén vizsgálatot kezdeményeztek az Amber Gold piramis-játék összeomlásával kapcsolatban, amely Donald Tusk miniszterelnöki időszaka alatt történt.