Döntött a Fidesz: csendben roppantja össze a Simicska-birodalmat

A médiavezérnek mindenkiről van aktája.

A mai napon a Simicska-médiabirodalom vezetői lelkiismereti okokra hivatkozva felmondtak. Ezt egy közleményben tudatták, alkalmazottjaikat és a tulajdonost is megdöbbentve. Simicska Lajos trágár módon nyilvánult meg több interjúban is, szerinte Orbán hátba támadta. Simicska azt mondta, nem engedi magát lenyomni, azóta kinevezte az új főszerkesztőket, megvásárolta 100 százalékban a Magyar Nemzetet, a Hír TV elnöke ő maga lesz.

A vs.hu szerint mobilon beszéltek péntek délután a Fidesz elnökségi tagjai az incidensről. A párt vezetőinek megállapodása szerint az ügyet sem most, sem a később nem fogják kommentálni.

Így tett Kósa Lajos ügyvezető alelnök is, amikor azt mondta: egy magánkézben lévő médiacsoport belső vitájáról van szó a tulajdonosával, amit a Fidesz vezetésének nem kell mit hozzáfűznie.

A VS.hu-nak nyilatkozó egyik Fidesz-elnökségi tag szerint nem lepődtek meg Simicska stílusán, hiszen „aki ismeri Lajost, tudja, hogy nem egy cizellált figura, bármikor elküld bárkit a kurva anyjába”.

Egy a Simicska Lajossal személyes kapcsolatban álló forrás a VS.hu-nak úgy magyarázta a történteket, hogy a főszerkesztők „átállása” különösen azért idegesítette fel a tulajdonost, mert nem a szemébe mondták el a döntésüket, hanem hátulról támadtak.

Az újságíró-főnökök döntését elősegíthette, hogy ajánlatot kaphattak a kormánytól, vegyenek részt a közszolgálati média növekvő szerepének a megalapozásában.

Orbán két nappal ezelőtti exkluzív hírtévés interjúja ellenére most már az a kérdés – vélte a Simicskához közel álló forrás –, hogy a kormányfő „kiirtja-e az összes maradék Simicska-pártinak tartott vezetőt az apparátusból”.

A kormány holdudvarához tartozó, és a kormánypárt belső ügyeire rálátó forrás azt mondta Simicskáról, hogy el fogják zárni a pénzcsapokat, egyre kevesebb pályázaton fognak majd nyerni a hozzá közel álló cégek, a Fideszben tudják, hogy roppantsák meg a birodalmát.

Az egyik Simicska-érdekeltségű médiacégnél ezzel szemben van, aki úgy számol, az üzletember „küzdeni fog, és nyilvánosságra hoz majd mindent a Fidesz vezetőinek korrupciós ügyeiről”, mert „mindenről van aktája”.