Nagyvonalú a fideszes elnök: megengedi, hogy megtartsa mandátumát a jobbikos képviselő

Jó fejségből jeles. Kár, hogy nem ők döntik el, ki lehet képviselő és ki nem.

"Nagy bölcsességről tett tanúbizonyságot a tegnapi sajtóközleményében, amiben megállapítja, hogy a Jobbik megtarthatja a megyei mandátumát. Ezzel a kijelentésével, újabb szintet lépett a neo-bolsevik fideszes hatalomgyakorlás. A szánalmas mentegetőzés mögött azonban kiolvashatóak a sorokból, hogy egy burkolt fenyegetés húzódik meg a háttérben. Magyarország második legnagyobb pártjának azt üzeni a Csongrád Megyei Önkormányzat fideszes elnöke: Ne aggódjatok, mert megtarthatjátok azt a mandátumot, amit a választók akaratából szereztetek meg! Ezzel a „nagyvonalú” hozzáállással Kakas Béla elismerte, hogy a fideszes hatalom-gépezet bármit megtehet a politikai ellenfeleinek leszámolásának érdekében."

- írja Tóth Péter Kakas Bélához, a megyei közgyűlés fideszes elnökének írt nyílt levelében.

Bírósághoz fordul a Jobbik a Csongrád megyei képviselő mandátummegvonása miatt

A Csongrád Megyei Közgyűlés hétfőn megvonta a jobbikos Kiss Attila képviselői mandátumát arra hivatkozva, hogy a megyegyűlés megállapította, hogy Kiss Attila az önkormányzati törvény szerint képviselői megbízatásával összeférhetetlen tisztséget tölt be a Sándor Móricz Egyesületben, annak elnökeként. A Sándor Móricz Egyesület a működtetője a Makói csípős című hírportálnak, amelynek felelős kiadója a civil szervezet elnöke.

A jobbikos politikus szerint az 50-es évek hangulatát idézi fel a megyei fideszes többség akkor is, amikor két ugyanolyan eljárásban két ellentétes döntést hoz meg. A jobbikos képviselőtől elveszi a mandátumát, míg az államhatalomhoz lojális csatlós esetében meghagyja azt (a képviselő a Mi Hazánk képviselőjére utalt, akinek kögyűlési tagságát meghagyták, pedig a két ügy teljes mértékben megegyezett).

Tóth Péter levelében felhívta arra is a figyelmet, hogy a Fidesz padsoraiban egy gazdasági ügyben első fokon elítélt személy ül.

"A Szegedi Járásbíróság októberi ítélete szerint Miklós Pétert, a Csongrád megyei Fidesz frakció tagját, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt fél év börtönbüntetésre ítélték, amit egy év próbaidőre felfüggesztett a bíróság. Miklós Péter 2011 áprilisától 2014 decemberéig töltötte be a SZINT Kft. ügyvezetői posztját."

Mint írja: "A vádirat szerint szabálytalanul fizettek ki különböző javadalmazásokat abban az időszakban, amikor Miklós Péter állt a cég élén. A kár összege több mint hatmillió forint, ami három szabálytalanul kifizetett tétel összértéke. A SZINT Kft. javadalmazási szabályzata alapján a versenytilalmi javadalmazás jogszerűtlen volt, mert azt csak a cég felügyelőbizottságának, illetve a városi közgyűlés hozzájárulásával lehetett volna megadni. A Munka Törvénykönyve pedig közös megegyezés esetén nem engedi meg a végkielégítés fizetését sem. A bíróság szerint Miklós Péter rendkívül „nagyvonalú” volt a különböző javadalmazások kifizetésekor, és hiába hivatkozott arra, hogy a jogszabályi következményekre nem figyelmeztette a cég ügyvédje, a felelősség a károkozásért őt terheli."

Ezek alapján Tóth Péter felteszi a kérdést:

"Volt-e tudomása arról, hogy a Fidesz megyei frakciójában első fokon hűtlen kezeléssel vádolt személy ül? Összeférhetőnek tartja-e Ön Miklós Péter képviselői munkáját? Kért-e a fideszes képviselő esetében is állásfoglalást a Kormányhivataltól az elnök úr? Meddig kívánják fenntartani Miklós Péter képviselői mandátumát?"