Újabb öt évig vezető lehet Dunakeszi pofozkodós ügybe keveredett iskolaigazgatója

Megosztó személy, de a testület támogatja.

A zeneiskola vezetőjének személye már évek óta jelentős megosztottságot szül a Pest megyei városban, ami azzal kezdődött, hogy verekedésbe keveredett az egyik tanárnővel, egy másikat pedig annak ellenére is elküldött, hogy a színjátszók többsége ragaszkodott hozzá.

A verekedési ügy bíróság elé is került, ahol első fokon megállapították, hogy egy vitát követően az igazgató valóban megpofozott egy tanárnőt, aki egyébként vissza is vágott neki. A döntést viszont másodokon megsemmisítették, és új eljárást rendeltek el.

Farkas Pál egy személyi döntése után pedig helyi tiltakozások törtek ki: 2015-ben ugyanis a tanévkezdés előtti napokban elküldte a Művészeti Iskolában dolgozó, és a színjátszósok által igencsak elismert vezetőt, Hoványné Martikán Erika tanárnőt. A diákok olyannyira felháborodtak ezen, hogy még egy videót is készítettek a polgármester számára, amiben arról beszélnek, milyen hálásak a tanárnőnek, és mennyit tanultak tőle:

Érthetetlennek tartjuk, hogyan dönthet úgy egy felelős vezető, hogy ilyen értékektől, egy ilyen pedagógustól fosztja meg az intézményét, sőt, egy egész város kulturális életét – ezt már a helyi Jobbik írta akkori közleményében, a döntés ugyanis a helyi politika ingerküszöbét is átlépte.

A tanárnő helyére a fóti illetőségű Kulcsár Lajos került, aki egyébként tudomásunk szerint 2006-ban egy nyílt levél aláírásával is vállalta, hogy „Orbán Viktort a XX.-XXI. század Európa-szerte legkiemelkedőbb politikusának” tartja.

Az iskola igazgatói posztját 2013 óta betöltő Farkas Pál mandátuma 2018 augusztusáig szól. Idén már pályáznia sem kellett a posztra, mert a nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében a második ötéves igazgatói ciklusra pályázat nélkül kinevezhető az, akinek kinevezésével a fenntartó és a nevelőtestület is egyetért. Egy helyi lap egyébként már azt is firtatta, hogy az igazgató iskolai végzettsége egyáltalán elegendő-e az igazgatói poszt betöltéséhez.

Úgy tudjuk, csütörtökön Dunakeszi képviselő-testületének többsége titkos szavazás során támogatta a kinevezés meghosszabbítását, noha a verekedés miatti büntetőügynek folytatása csak januárra várható. Emiatt Varga Zoltán Péter jobbikos képviselő azt a javaslatot tette, hogy a képviselő-testület halassza el a döntést a kérdésben.

„Ez nem lett volna egyértelmű elutasítás, hisz ha nem nevezik ki azonnal az igazgatót, akkor pályázatot kellett volna kiírni, melyen Farkas Pál ugyanúgy indulhatott volna, csak éppen más is pályázhatott volna a pozícióra. Gyakorlatilag az történik, hogy a büntetőügy tényétől is eltekintve, mindenki mást eleve kizárva, verseny nélkül nevezhetik ki az igazgatót a következő öt éves ciklusra.”

- fogalmazott lapunknak az önkormányzati képviselő.