Durva meccs lesz! Haitin megkezdődött az elnökválasztás!

A 2015 októberében megrendezett elnökválasztást választási csalás és visszaélés miatt érvénytelenítették, az új voksolást pedig az előző hónapban elhalasztották, miután a Matthew hurrikán letarolta az országot, több mint ezer halottat és 1,4 millió segélyre szorulót hagyva maga mögött.

Politikai válságban vagyunk, szükségünk van egy választott kormányra, hogy kijuthassunk ebből a helyzetből

- mondta a 19 éves Launes Delmazin, aki először járult az urnákhoz. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel hatkor nyitottak, bár néhol ez kicsit megkésett, és a sor is csak akadozva haladt. Haitin a választási részvételi arány hagyományosan alacsony, és a rossz időjárás miatt vasárnap még a szokásosnál is többen maradhattak otthon, ami gyengítheti a leendő kormány legitimitását.

A körülbelül 6 millió regisztrált szavazó 27 elnökjelölt - köztük több nő - közül választhatja ki Michel Martelly utódját, akinek februári távozása óta ideiglenes kormány irányítja Haitit. A legtöbb szavazatot kapott két jelölt között január 29-én, a második fordulóban dől el a verseny, kivéve ha valakinek már az első körben sikerül megszereznie a voksok több mint 50 százalékát, vagy 25 százalékpontot ver a második helyezettre. Eredmények legkorábban nyolc nap múlva várhatóak.

A haiti választások korábbi erőszakos jellege miatt az ENSZ és a helyi rendőrség csaknem 13 ezer tisztje vigyázott a rendre vasárnap.