Durva politikai támadást lát a paralimpiai bizottság

A bizottság közleménye szerint a felügyelőbizottság megállapításait az MPB elnöksége haladéktalanul nyilvánosságra fogja hozni. Emlékeztettek arra, hogy a bizottság a csütörtöki sajtónyilvános ülésén részletes tájékoztatást adott a szervezet gazdálkodásával kapcsolatos híresztelésekkel kapcsolatban.
 
Az MPB gazdálkodása szerintük minden tekintetben szabályos és alaposan ellenőrzött volt az elmúlt években. Mindezt a szervezet annak kapcsán közölte, hogy nemrég kiderült: a fideszes Deutsch Tamás MPB-alelnök javaslatára a szervezet elnöke, Gömöri Zsolt 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele törlesztésére.
 
„Az alaptalan híresztelések kapcsán a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetését két ellenzéki párt, a Jobbik és az MSZP részéről durva politikai támadás érte. Az MPB visszautasítja a támadásokat és megerősíti, hogy politikasemleges civil szervezetként elítéli az MPB-t célzó pártpolitikai, botrányokozó megnyilatkozásokat” – írták.
 
Mint arról beszámoltunk, Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel a fideszes Deutsch Tamást, az MPB alelnökét, Gömöri Zsolt elnököt és a teljes elnökséget. Szerinte a döntés nemhogy nem etikus, hanem „gusztustalan”, mivel igen nehéz sorban, fogyatékkal élő sportolók pénzéről van szó, amit „szétosztottak egymás között”. Szilágyi arról is beszélt, hogy a kifizetést csak a szövetség közgyűlése engedélyezhette volna, ám ilyen határozatot nem találtak. Ha valóban nem született ilyen közgyűlési döntés, akkor a juttatás törvényessége is kétséges szerinte.
 
Kunhalmi Ágnes (MSZP) ma szintén lemondásra szólította fel az elnököt és néhány vezetőtársát.